Днешната рецепта за лимонови блокчета е много бърза по две причини. Първата е защото е кратичка, а втората е, че времето не ми стига за нищо по-пространно.

Живеех с илюзията, че като се запролети и денят стане по-дълъг и светъл ще ми остава повече време за писане, за снимане, за готвене. Нищо подобно!

Не знам как е при вас, но напоследък времето ми се изплъзва мужду пръстите и не мога да разбера защо става така. Докато пия сутрешното кафе и – хоп! – станало време да мисля за вечерята. Затова напоследък си храня семейството с разни мръвчици на скара или неизискващи усилие и мисъл ястия.

Ето сега рецептата за бързите лимонови блокчета, които се приготвят за 30-ина минути. Дозата е малка. Аз приготвям тези блокчета в тавичка 24/20 см.

Маслен блат

  • 200 гр. брашно
  • 100 гр. пудра захар
  • 150 гр. меко масло
  • 1-2 с. л. студена вода (ако е необходимо)

Кексова част

  • 3 яйца
  • 150 гр. захар
  • 100 мл. лимонов сок (прясно изцеден)
  • 1 с. л. нарязана на ситно лимонова кора
  • 100 гр. брашно

Лимоновата кора може да се замени с портокалова, кора от мандарина или да се смесят (както аз често правя), както и прясно изцедения цитрусов сок може да бъде само от лимон, само от портокал или смес.

Приготвянето:

Смесвам брашното, захарта (пудра) и маслото и разбърквам с ръце докато се получат маслени трохи. Ако трохите са много сухи добавям 1 с. л. вода. Изсипвам трохите в тавичка, която е застлана с хартия за печене.

 маслени-трохи

С ръка притискам, така че да се оформи блат. Важното тук е да не се „трамбоват“ трохите, а да се притиснат, така че да оформят равна платка. Ако са твърде сбити, лимоновите блокчета ще са трудни за разрязване след изпичане и маслената платка ще е много твърда.

Пека маслената част в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15-20 минути. Сега съм с поправена печка и все още я наблюдавам, защото й нямам доверие.

Втората част от рецептата е кексовата платка:

Разбивам яйцата и захарта (кристална) докато се получи пухкав крем. Към него добавям лимоновия сок, брашното и цитрусовите кори. Разбърквам с шпатула и изсипвам върху маслената част. Пека още 18-20 минути.

лимонови-блокчета-рецепта

Оставям да изстине и след това разрязвам на блокчета. В основата има крехка маслена част, а отгоре е мека кексова, ароматизирана от сока и корите на лимон, портокал, мандарина или каквото сте избрали да сложите.

Могат да се съхраняват няколко дни в добре затворен съд… ако останат.

 лимонови-блокчета

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 557 times, 1 visits today)