Тия дни ми се отвори голямо правене на разни пайове. След ябълковия – хоп и лимонов пай! Избрах си го, защото ми се искаше да е нещо по-креместо, но пък и да не натежава от сладост, да е свежичко и ароматно, цитрусово… та така.

След като изядоха ябълковия (да са ми живи и здрави домашните люде!), и по изрична молба от дъщеря ми, днешният ми пай е „с малко по-дебела коричка“. Ама щерката си е по сладичкото и от нея точно това може да се очаква. Пържола няма да поиска, но щом е за сладичко, моментално дава компетентно мнение!

Ето ги продуктите за лимонов пай за форма 22 см.
300 – 350 гр. брашно
100 гр.  захар
200 гр. студено масло
1 яйце
2 с. л. студена вода
За лимонов крем:
600 мл. прясно мляко
1/2 ч. ч. захар
4 жълтъка
3 с. л. (с връх) царевично нишесте
кората и сока на 1 лимон (но не много голям)
За белтъчния слой:
4 белтъка
1/2 ч. ч. захар

Започнах със сваряването на крем, за да може да се охлади, докато си замеся тестото. 400 мл от млякото и захарта сложих да заврят. Към тях добавих жълтъците, разбити с останалото мляко и нишестето. След като кремчето се свари му добавих лимоновата кора и сока. Оставих го да изстива и замесих тестото за пай, което завито в найлоново фолио престоя 30 минути в хладилника.

тесто за пай

Разточих кората, надупчих с вилицата и пекох „на сляпо“ около 15 минути на 190 градуса в предварително загрята фурна.

печене на сляпо маслено тесто пай

В случай, че някой не знае какво е „печене на сляпо“ – това е изпичане на тестото до порозовяване, върху което са изсипани боб или грах, а в моя случай нахут, който притиска тестото, за да не се надуе и да се получи равна повърхност. След като пекох 15 минути на сляпо, махнах нахута и пекох още 10- 15 минути до готовност.

Лимонов пай

След като блатчето изстина изсипах крема и върху него разбитите на твърд сняг белтъци. Запекох във фурната на 200 градуса за 10 минути до получаване на коричка. Добре охладен е нещо страхотно и всеки, който е пробвал ще потвърди.

класически лимонов пай
Отдавна не бях правила този пай, а днес реших, че ще променя малко технологията. Пекох на сляпо блата 15 минути, излях крема в кората и върнах във фурната за 40 минути (мисля, че са маааааалко множко, 20-25 ще са по-добър вариант). Накрая добавих разбитите белтъци и допекох още 10 минути. Всичко това на 170 градуса. Кремът има по-„печен“ вкус, ако мога така да го опиша. По-стегнат е, заради това, че влагата се е изпарила. Но сладкишът си е също толкова вкусен. Ето го резултата:

лимонов пай крем

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 4 723 times, 1 visits today)