лозови сърми с яйца и сирене

Тези чудни лозови сармички с яйце и сирене ме научи да ги правя колежката Детелина. За мен са си Детелинините сармички и са едно от нещата, които никога не отказвам да ям. Спомням си първият път, когато ги опитах. Никога преди това не бях чувала дори, че някой слага в сармичките яйце и сирене. Обаче, ако знаете, колко е вкусно! Дотам я докарах от мрънкане, че жената ми е носила в кутийка да си хапна, когато ги е готвила. Не че не мога и сама да ги направя, ама такива мънички, строени като войничета – е, не е за мен това! Никакво търпение нямам да свивам такива миниатюри. Но човек понякога изненадва сам себе си. Явно слънчасах нещо на плажа вчера, че като се захванах – ама ги издокарах като за изложба! Чак не повярвах, че аз съм ги направила! То не е трудно, но си иска време и желание – като за всяко нещо.

Ето продуктите:
1 глава лук
1 ч. ч. ориз
4 яйца
200 гр. сирене
половин връзка копър
джоджен
пресен магданоз по желание
сол и пипер на вкус
Ето Детелинините инструкции за сармичките:

„Запържвам накълцан на ситно лук – стар или зелен според сезона. Добавям измития и отцеден ориз и запържвам докато стане стъклен. Леко подсолявам, без да забравям, че после се слага сирене и може да се пресоли. Добавям 2/3 от водата, нужна за сваряване на ориза. Когато водата се поеме, добавям натрошено сирене, 3-4 яйца, много копър и джоджен и чер пипер на вкус. Разбърквам добре, изчаквам, докато яйцата се стегнат и свалям от котлона. Изчаквам да поизстине, така че да става да се завиват сърмичките, и следва самото завиване. Разбира се, лозовите листа трябва да са предварително попарени, или пък от буркан. Нареждат се в тенджерка, сипва се останалата 1/3 от водата и се заваряват. Разбира се, съотношението на отделните продукти е на око и вкус. По-вкусни са ми вече изстинали.“ 

Права е! Изстинали са невероятно вкусни! Могат да се хапват и за основно, а са чудно предястие, залети с млечно-чесново сосче!

лозови сърмички с яйца и сирене и сос

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

 

(Visited 14 821 times, 1 visits today)