Неведнъж съм казвала, че Господарят на домашната ни крепост е умел кулинар, който доста много разбира от храна и никак не ми спестява критични мнения и забележки. Така си тръгна още в началото на съвместния ни живот и така ще си върви, явно.

Като мъж, той си има негови коронни рецепти, като например сочните пържоли, за които съм писала, а с поредната рецепта за скара, мога просто да го коронясам като Шеф на скарата.

Тази марината за риба на скара се доказа с годините и е пробвана върху всевъзможни видове риба – пъстърва, ципура, скумрия, чернокоп, толстолоб, а преди няколко дни я изпробвахме и върху зарган, колкото и нетрадиционно да звучи.

Зарганът обичайно се пържи, но маринован, минал през скарата и залят със сос от зехтин и лимон е невероятно вкусен. Правя уговорката, че рибките трябва да са понаедрели, а не съвсем хърбави.

Сега, когато започнах да пиша рецептата, попитах Русев за точните съставки, защото тази рецепта си е изцяло негова, той си я прави от години и аз не се меся.

Оказа се, че е взета от книга на Иван Звездев, така че благодарностите отиват към него. С уговорката, че не съм проверявала съставките в книгата, а давам пропорциите така, както ги забърква Русев, оставям на вас да правите допълнителни проверки.

 маринована ципура на скара

Показвам ви различни видове риба, които сме приготвяли с тази марината и винаги е била успешна и много, много подходяща. Излишно е да казвам, че рибата трябва да е почистена, а за големите риби като ципурата – да се направят разрези, за да се изпече равномерно.

маринован чернокоп на скара

Ето ги съставките за около 1 кг. риба:

  • 1 каф. ч. зехтин
  • 1/2 каф. ч. бяло вино
  • 2 големи скилидки чесън (3-4 по-малки)
  • сок от половин лимон
  • 2 дафинови листа натрошени на малки парченца
  • 1/2 каф. л. сух розмарин (1 каф. л. пресен)
  • 1/2 каф. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сол

марината за пъстърва на скара

Всички съставки се смесват в купичка, като чесъна се пасира. Рибата се полива от всички страни. Количеството е достатъчно да я овкуси, но рибата не плува течност. Добре е да престои поне 1 час, като по някое време леко обръщаме рибките за да се овкусят равномерно. Оттук нататък всичко е ясно – мятате на скарата, печете до готовност и хапвате с удоволствие!

марината за ципура на скара

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 62 164 times, 7 visits today)