Бърза маринована хамсия или как се прави севиче? Да започнем с най-важното! Тази рецепта и изобщо всяка рецепта за севиче, започва с прясна риба или морски дарове – скариди, омари, миди и така нататък. Отново подчертавам, че рибата трябва да е съвсем прясна, а не замразена.

За родина на този начин на обработка на рибата се счита Перу. Същината на севиче е в това, че сурова риба или морски дарове престояват в марината, приготвена от сока на плодове с висока киселинност, люти чушки и сол. Знаете, че киселината готви, така че това отговаря на въпроса защо не трябва да се страхуваме от севиче. Задължителните елементи за приготвянето на севиче, а и в днешната рецепта за бърза маринована хамсия, са точно четири – риба (морски дарове), сол, лимон или лайм, люти чушки. В някои рецепти се използва лук, в други билки, но основните съставки са задължителни. Няма да навлизам в теория и обяснения какви точно процеси протичат при този начин на обработка на рибата и морските продукти, защото не това е целта на публикацията.

По важното е, че може да приготвите вкусно предястие без топлинна обработка. Както казах, киселината на лимона сготвя рибата, а солта е в ролята на консервант. Хамсията е много крехка и нежна и е готова за консумация след 15-20 минути.

Вече казах и повторих, но сега ще потретя, защото е изключително важно, че ви е нужна прясна риба. Избрах си хамсията, защото вече бях опитвала, а и си имам риболовец, който се погрижи да ми я налови, че и да ми я почисти. Всъщност, само една мъничка част от улова се превърна в севиче, а останалото мина през тигана, но така или иначе рецептата е одобрена и сега чакам следващата партида. Количествата на продуктите са малки, но севиче е най-вкусно прясно приготвено.

как се прави севиче бърза маринована хамсия парти хапки

Продуктите за маринована хамсия:

  • 250 г. прясна хамсия
  • 7 г. сол
  • 100-150 мл. прясно изцеден лимонов сок
  • 100 мл. зехтин
  • щипка лют пипер на люспи или люта чушка, нарязана на ситно

Приготвянето на бърза маринована хамсия:

Рибата се почиства от главите и вътрешностите. Измива се и се премахва централната кост. Въпреки, че звучи трудно, на практика е много лесно. Рибата се притиска с пръсти по дължина и се отваря, а костта се издърпва. По желание се разделя на две части, но в случая хамсията сама се разделя. Дори не се налага да се ползва нож.

как се прави маринована хамсия

Почистената риба се залива с прясно изцедения лимонов сок. Добавят се солта, зехтина и лютата чушка. Покрива се с фолио и престоява 15-20 минути. За това време рибата видимо променя цвета и текстурата си и това е видимо с просто око.

Сервира се веднага като предястие, например хапки с маринована хамсия, може да се добави тънко нарязан лук, копър, магданоз или каквото обичате като аромат.

Може ли да съхраните в хладилник? Да, за не повече от 6-8 часа! Цялата идея е рибата да се консумира възможно най-прясна и затова се приготвя в малки количества. Севиче в никакъв случай не е начин да съхраните риба за дълъг период от време. По-добре е да намалите количеството на продуктите за да сте сигурни, че ще бъде изядена.

Има различни източници твърдящи, че севиче може да се съхранява в хладилник между 24 и 48 часа в зависимост от вида на рибата, която се приготвя. Има много информация за това дали и колко може да се съхранява рибата, приготвена по този начин, така че, ако ви интересува, ще намерите много за четене.

бърза маринована хамсия севиче от хамсия

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Маринован паламуд

Маринован чернокоп и маринован сафрид

Маринована сардина

Мариновано сирене

Рибен салам от скумрия

Домашна паприкована сланина

Домашно мезе от свински врат

Желиран свински език

Пастърма

Пастърма от пилешко филе

(Visited 8 230 times, 1 visits today)