Мариновано сирене с билки е нещо, което се предлага и в магазините. Може да си го купите, но ако имате 5 свободни минути, пригответе си го сами. Знаете, че това е най-хубавото на тези идейки – безкрайно лесни са и всеки може да си ги нагоди според вкуса и предпочитанията.

Правя мариновано сирене с билки от много време, като ползвам наличните към момента, само дето сиренцето никога не е успявало да се дореди за снимка. Преди да напиша моята смес от билки, искам да обърна внимание на разни дребни, но съществени, неща. За предпочитане е да мариновате и съхранявате сиренето в стъклен буркан. Един или два пъти ми се е случвало да мариновам в пластмасови кутии, но в малки количества за бърза консумация, например – когато знам, че ще имам гости в края на седмицата. В рецептата за мариновано сирене няма количества. Те ще зависят от големината на буркана.

Може ли да смесите няколко вида сирене – бяло, моцарела, кашкавал, пушен кашкавал, ако искате да добавите опушен вкус? Категорично – ДА! Никакви притеснения, но е добре парчетата да са горе-долу с еднаква големина.

Какво може да се добави към буркана с мариновано сирене? Освен разнообразието от билки, сушени или пресни, може да се добави люта чушка, каперси, маслини – цели или нарязани на кръгчета, чери домати, скилидки чесън, резенчета лук, зърна черен пипер – каквото обичате.

С какви билки се прави мариновано сирене? Отговорът е много лесен – с каквито обичате. Дали ще са пресни или сухи – само вие решавате. Пресните билки отдават аромат доста по-бързо от сухите – босилек, мента, копър, магданоз, розмарин, мащерка, риган, чубрица, лют пипер на люспи – една, две или повече билки – отново е въпрос на личен вкус.

Какво да направим със зехтина от маринованото сирене? Е, това е нещо много ценно. Аз ползвам за салата, може да добавите нова порция сирене, да намажете върху филийки и да ги запечете като брускети и така нататък.

Продуктите за мариновано сирене с билки:

  • сирене (по желание различни видове, кашкавал, моцарела)
  • риган
  • чубрица
  • босилек
  • лют пипер на люспи
  • прясно смлян черен пипер
  • 1-2 цели люти чушлета
  • зехтин за запълване на буркана

Приготвянето на мариновано сирене:

Сиренето се нарязва на кубчета. Сухите подправки се смесват и поръсват върху кубчетата сирене. Може да се добавят към зехтина, но аз предпочитам да „посоля“ кубчетата с подправки преди да ги подредя в буркана. Ако предпочитате пресни билки – сложете ги в буркана заедно със сиренето.

След като буркана се напълни, сиренето се залива със зехтин и се прибира в хладилник. Най-добре е да постои 4-5 дни докато подправките отдадат ароматите си, но и след третия ден маринованото сирене е идеално допълнение към салатата или с чаша вино.

 как се прави мариновано сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 44 138 times, 1 visits today)