Днешната рецепта за маслена риба със сос от черен трюфел и сметана отново дължа на Дидка, която миналата година направи възможно да поготвя с трюфели, а неотдавна отново получих невероятен подарък от нея. Наложих си желязна дисциплина, за да не опропастя трюфелите докато ентусиазмът ми попремине и идеите как точно да ги използвам се избистрят.

Четенето за качествата, свойствата, съхранението на трюфелите, как да ги почистваме, приготвяме и изобщо всичко свързано с това „какво да правя с трюфели“ започна още миналата година и продължи с пълна сила и през тази. Има много информация в интернет, къде по-синтезирана и даваща отговори на въпросите, къде по-разпиляна. Изчетох куп статии, популярни, научни, но в крайна сметка всеки един, който си е купил или получил като подарък такива безценни гъби си задава същите въпроси като мен – как да съхраня трюфелите, какво да сготвя с трюфелите?

съхранение-на-черен-трюфел

Ще се опитам да дам кратки и ясни отговори на тези въпроси след всичкото четене, както и да споделя малко допълнителна информация, която може да ви е полезна. Тъй като малко от нас се занимават с лов на трюфели (точно е лов, а не приятна разходчица в гората да си наберем гъбки), няма да се спирам подробно на почистването. Това което е важно да се знае е, че трюфелите не се мият с вода, а се почистват с четка. Водата им е враг като на всички гъби, така че имайте го предвид, защото това е важно и за съхранението. Някои източници препоръчват измиване под струя с вода преди консумация, но това вероятно зависи от степента на замърсяване на самата гъба.

Първият и основен въпрос – Как да съхраняваме трюфелите?

рецепти-с-черен-трюфел

Отговорът – при ниска температура, тоест в хладилник, като оптималната температура в различните източници варира от 2 до 7 градуса. Единият от начините е да се заровят в ориз в плътно затворен буркан или кутия. По този начин спокойно ще ги съхраните за 10-ина дни. Пробвала съм лично. Друг начин е да бъдат завити в мека памучна кърпа и отново – затворени в буркан или пластмасов контейнер. Задължително е да се проверява за проникване на влага и ако има, да се смени кърпата. Не съм опитвала да ги суша, замразявам, нито да ги стерилизирам, но тези начини се посочват като удачни за съхраняване на трюфели за по-дълъг период. Вероятно най-разпространеният начин за съхраняване е поставянето на резени трюфели в зехтин.

Стигаме до въпроса – какво да сготвя с трюфели?

черен-трюфел

Трюфелите са толкова ценни, а поради това и високата им цена, не само защото се откриват трудно, търсенето е голямо, или защото е модерно. Те имат специфичен вкус, аромат на ядки, една особена хрупкавост, която се запазва и след топлинна обработка. Специалистите твърдят, че ароматът на летния трюфел не е толкова наситен като на зимния, но това ще го приемем на доверие.

Вкусът и ароматът на трюфела имат нужда да бъдат „активирани“, а това става чрез затопляне. Съвсем малко време в загрят зехтин или масло е достатъчно за да се усети разликата в аромата.

След толкова теория на трюфелите, мисля да дам рецептата за маслена риба със сос от черен трюфел и сметана. Избрах маслената риба заради плътността на месото, лекият вкус и най-вече защото няма силна миризма на риба, която да „затисне“ трюфела, а по-скоро се усеща като морски дарове.

 маслена-риба-със-сос-от-черен-трюфел-и-сметана-идеи-с-трюфел

Продуктите:

  • 4 бр. филе от маслена риба
  • сол, черен пипер, лют пипер по желание
  • 1 с. л. зехтин

За сос с трюфели:

  • 100 мл. сухо бяло вино
  • 50 гр. ситно нарязан лук
  • 100 мл. сметана 30%
  • 30 гр. коняк (бренди)
  • 20 гр. трюфел
  • 5 гр. царевично нишесте, разтворено в 30 мл. студена вода

Приготвянето:

Приготвянето на рецептата за маслена риба със сос от черен трюфел и сметана започва със соса, тъй като рибата се приготвя за 6-7 минути.

Виното и ситно нарязания лук се слагат в тиган на умерена температура за 10-15 минути докато течността остане наполовина. Добавя се конякът, сметаната и настъргания трюфел. Вари се още 5-6 минути и ако се наложи се сгъстява с разтвореното във вода нишесте. Не забравяйте да си отделите резенчета за украса на чиниите при сервиране преди да нарежете (настържете) трюфела.

Рибата се овкусява със сол, черен пипер и съвсем малко лют пипер и се запържва в тиган само с 1 с. л. зехтин по 3 минути от всяка страна.

Сервирайте с гарнитура по желание и изстудено бяло вино.

 маслена-риба-със-сос-от-черен-трюфел-и-сметана

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 1 862 times, 1 visits today)