Рецептата за тези маслени шприц сладки със сигурност присъства в страниците на почти всеки домашен тефтер, наследен от мама, тъй като бяха много популярни във времето, когато аз бях дете, а и до ден днешен се предлагат в някои сладкарници.

Моята майка нямаше от онези шприц-преси, но имаше три накрайника, които ползваше само по Велики празници като Коледа и Великден, и с тях правеше еклери и тези маслени сладки. Аз имам две шприц преси, но така и не свикнах да ги ползвам. Предпочитам обикновен пош и накрайник.

Рецептата за шприц сладките не е сложна и изпълнението ѝ е лесно, така че дори да нямате шприц преса, ще може да приготвите чудни бисквитки за семейството и приятелите си.

Формата и размерът зависят само от вас и въображението ви. Ще ви трябва накрайник „френска звезда“ с диаметър около 1 см. Моят е с диаметър 1,2 см.

Дали ще потопите изпечените сладки в шоколад и ядки, отново зависи само от вас. Може да си ги оставите чисти или да „шоколадирате“ половината бисквити, действайте както ви харесва!

маслени шприц сладки

Продуктите за маслени шприц сладки:

  • 300 г. меко масло
  • 150 г. пудра захар
  • 20 г. ванилова захар
  • 2 яйца
  • 450 г. брашно
  • 5 г. (1 ч. л.) бакпулвер
  • Щипка сол

За украса:

Шоколад, смлени орехи, кокосови стърготини

Приготвяне:

Разбийте мекото масло и захарта до пухкав крем. Ако имате планетарен миксер, ползвайте плоската бъркалка за меко тесто и сладкиши.

Добавете едното яйце и след като се поеме напълно от сместа, добавете второто. Разбивайте на ниска скорост, докато яйцето се усвои напълно.

маслено тесто за бисквити

Добавете 1/3 от брашното, бакпулвера и солта и продължете разбиването на ниска скорост. Добавяйте останалото брашно на части.

Ще получите много меко, маслено тесто.

накрайник за шприц

Прехвърлете тестото в пош с поставен накрайник и шприцовайте сладките върху хартия за печене.

маслени сладки шприц бисквити стъпка по стъпка

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 12-14 минути. Проверявайте ги, във вашата фурна може да е нужно по-малко време. Крайчетата трябва леко да порозовеят.

Извадете и ги оставете за няколко минути в тавата.

След като бисквитите са напълно изстинали, разтопете шоколад на водна баня. В купичка сложете смлените орехи (кокосови стърготини). Топнете само лицевата част на бисквитките в шоколад, след което топвате в смлените орехи и подреждате върху хартия за печене. Оставете ги на хладно докато шоколадът стегне.

рецепта за коледни сладки с шприц

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 56 906 times, 1 visits today)