Всички обичаме пърленки и това не е случайно. Тези малки питки могат да се приготвят в най-различни варианти и с най-различни добавки – сирене, кашкавал, подправки, свежи билки.

Плоските хлябове присъстват в кухнята на всяка култура – от мексикански тортили до наан, гръцките пита, италианските пиадини, фокачите, фугас, базлама, лаваш… списъкът е безкраен.

Методите за замесване на тесто за плосък хляб са два – с мая или със сода бикарбонат, а вариациите са десетки – с яйце, без яйце, с вода, с кисело или прясно мляко и т.н. Как да приготвим меки пърленки на тиган без мая? Очевидно – можем да ползваме сода бикарбонат, което ни дава решение за случаите, когато нямаме време да чакаме тестото да втасва, независимо дали е замесено с квас или мая.

Пърленките са универсални и могат да се поднесат с всичко – от супа до яхния, месо и зеленчуци на скара, салати, разядки и т.н.

Трябва да призная, че ние не харесваме тънички пърленки, изпечени като хрупкава кора. От пърленката очакваме да е пухкава, мекичка, вкусна и в никакъв случай – жилава!

пухкави пърленки на тиган

Продуктите за меки пърленки на тиган без мая:

  • 250 г. излишен квас, 100 % хидратация (може да се замени със 125 г. брашно и 125 мл. вода)
  • 200 г. кисело мляко
  • 360 г. брашно тип 500
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

Допълнително:

  • Разтопено масло за намазване, по желание

Приготвянето:

В купата на планетарен миксер смесете всички съставки – квас, кисело мляко, брашно, сода, сол, и зехтин. Разбъркайте на ниска скорост докато се обединят. Месете тестото докато получите меко, гладко, нелепнещо тесто. (*Ако не ползвате квас – смесвате брашно, вода, кисело мляко, сода, сол и зехтин).

Разделете тестото на 4 или 6 равни части и оформете на топки. Покрийте с найлоново фолио и оставете да отпочинат за 30 минути.

Върху съвсем леко набрашнена повърхност разточете всяка питка на кръг с дебелина около 4-5 мм.

меки пърленки на тиган без мая рецепта стъпка по стъпка

Поставете тиган с незалепващо покритие (или грил тиган) на умерена температура. Внимавайте да не е прекалено горещ, защото пърленките ще се изпекат отвън бързо, а отвътре ще останат сурови. Аз пека на степен 4 от 9.

Печете на сух тиган за около 2 минути. През това време по повърхността ще се появят мехурчета. Обърнете и изпечете от другата страна. Извадете пърленката върху дъска или решетка и сложете следващата. По желание намажете с разтопено масло, в което сте счукали скилидка-две чесън.

Сервирайте топли.

Коментари:

* В зависимост от гъстотата на млякото и начина, по който брашното поема течност, може да се наложи да добавите 20-ина грама брашно.

* Може да замените част от брашното с пълнозърнесто, спелта, лимец, но ще трябва да увеличите количеството на млякото, така че да се получи меко тесто.

* Може да изпечете и на барбекю, но трябва да внимавате да не е много силен огъня.

* В случай, че ви останат пърленки, съхранявайте ги завити в кърпа и найлонов плик. За да ги затоплите – загрейте фурната на 200 градуса и ги сложете вътре за няколко минути. По желание поръсете с настърган кашкавал, сирене или и двете.

* Аз предпочитам по-малките пърленки и разделям тестото на 6 топки, защото на следващия ден разполовявам и пъхвам половинките в тостера. Стават като току-що изпечени.

рецепта за пърленки на тиган без мая

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 23 179 times, 2 visits today)