Рецептата за този мек тостерен хляб с квас е на Ирина Хлебникова, и откакто Маргарита Христозов я показа в групите за квас преди няколко години, тя се превърна в една от най-популярните рецепти за хляб с квас. Тъй като е лесна и бърза, рецептата за мек тостерен хляб с квас е подходяща за начинаещи и за тези, които още не са навлезли в дълбините на квасения хляб и печивата с квас. С любезното разрешение на Маргарита, ще ползвам нейните бележки и инструкции, а в края на публикацията ще сложа и предложенията ѝ по отношение на продуктите и с какво може да бъдат заменени, както и някои мои бележки и наблюдения.

Във времето рецептата е правена от много хора, а и аз съм я ползвала за хляб с различни видове брашна – бяло, пълнозърнесто, спелта, лимец.

За разлика от рецептата за тостерен хляб, която съм показвала, и която е със сметана и яйце, тоест хлябът е доста по-богат, тази рецепта съдържа само брашно, вода, квас, сол, малко захар и малко мазнина. Признавам си, че аз понякога не слагам захар, а понякога пропускам и мазнината.

В оригиналната рецепта за мек тостерен хляб една от съставките е сухо мляко. Аз никога не съм го ползвала и никога не съм купувала този продукт. Личният ми проблем със сухото мляко е, че не разбирам защо трябва да се ползва сухо, след като може да се ползва прясно мляко, поне що се отнася до печива. Ако се търси дълбочина и богат вкус, прясното мляко е достъпен продукт и аз винаги бих избрала него или сметана, например. Факт е, че рецептата работи и без тази съставка.

Важно е да се отбележи, че рецептата за този мек тостерен хляб с квас е различна от обичайните рецепти за квасен хляб защото се използва голямо количество закваска. Ако обичайното количество квас, което ползваме за хляб е 20%, тази рецепта за мек тостерен хляб се базира на префермент (който често наричаме опара) и в крайна сметка в тестото има доста голямо количество квас – почти 50%, което води до бързото втасване.

Рецептата за мек тостерен хляб е универсална, защото работи за различни видове брашно а другият ѝ голям плюс е, че може да се изпълни в рамките на деня.

Рецептата е за за форма с размери 24 х 11 х 6 см.

мек хляб с квас

Оригиналната рецепта за мек тостерен хляб с квас:

  • 200 г. освежен квас със 100% хидратация
  • 160 г. вода
  • 15 г. сухо мляко
  • 15 г. мед
  • 8 г. сол
  • 30 г. меко масло, на стайна температура
  • 310 г. пшенично брашно

мек тостерен хляб за сандвичи с квас

Модифицираната рецепта за мек тостерен хляб с квас:

  • 150 г. освежен квас, 100% хидратация
  • 180 г. вода (филтрирана, изворна, преварена)
  • 15 г. захар (мед)
  • 310 г. брашно
  • 6-8 г. сол (морска, хималайска)
  • 30 г. масло (зехтин)

рецепта за мек тостерен хляб

Приготвянето на тостерен хляб с квас:

В купата на миксера се смесват водата, захарта (меда) и кваса.

Постепенно се прибавя пресятото брашно и се замесва меко тесто с хлебна консистенция. Добавя се солта и месенето продължава още няколко минути, докато се получи гладко тесто. Добре е да се има предвид, че брашната са различни, влажността също, за това за замесването на тестото може да отиде малко повече или малко по-малко вода. За това препоръчвам първия път да отделите 10-20 г от водата, които да се добавят при необходимост накрая при замесването.

Накрая се добавя мекото масло (зехтин).

Тестото се меси докато се получи гладко, еднородно, меко и еластично тесто.

Готовото тесто се прехвърля в намазнена купа с капак или купа, която се покрива с фолио за свежо съхранение. По желание може да направите 1-2 сгъвания през 60 минути с намазнени или влажни ръце.

Тестото се оставя да втаса за около 3 часа.

бърз тостерен хляб с квас за начинаещи

Подгответе формата за печене. Намажете я с масло или я облечете с хартия за печене.

оформяне на тостерен хляб

Когато тестото е втасало, се изсипва върху леко набрашнена повърхност, много внимателно се разстила и се оформя като се загръща първо едната част към средата, притиска се с пръстите, после се повдига другата част и се притиска и след това се прегъва на две по дължина и старателно се притиска с дланта на ръката. Полученото руло се оформя като „шева“ се обръща отдолу и с въртеливи движения се дооформя тестото.

Оформеният хляб се прехвърля във формата за печене с шева надолу и с пръстите се оформя и подравнява.

Формата с тестото се слага на топло за да втаса отново за около 3-4 часа, докато тестото се надигне и увеличи обема си около 2 пъти.

Когато хлябът е втасал и готов за печене, повърхността му се напръсква с вода. Ако нямате пулверизатор, използвайте четка за да намажете повърхността на хляба с вода.

тостерен хляб с квас рецепта за начинаещи

Печенето – в предварително загрята фурна на 200-210 градуса (без вентилатор) за 40 минути.

Няколко примера за мек тостерен хляб с различни видове брашно:

Пълнозърнеста спелта

тостерен хляб с квас с брашно от пълнозърнеста спелта

Лимец

тостерен хляб с брашно от лимец

Пълнозърнесто брашно

тостерен хляб с пълнозърнесто брашно

Бяло брашно Екосем и печен сусам

хляб с бяло брашно Екосем и печен сусам

Ето един доста впечатляващ хляб, но приготвен от бяло брашно с добавки, стабилизатори и каквото още се сетите. Тестото изригна, което се и очакваше.

тостерен хляб за сандвичи с квас

Забележки:

* Сухото мляко и водата могат да бъдат заменени със 160 г. газирана вода.

* От това тесто стават много вкусни питки за хамбургери или сандвичи – след разтяганията, когато тестото е готово за оформяне, се разделя върху леко набрашнен плот на 8 части, които се оформят на топчета и се нареждат върху застлана с набрашнена хартия за печене тава. Намазват се с жълтък и се поръсват със сусам и се оставят да втасат. Пекат се на 200 градуса с вентилатор докато се зачервят. Получават се много мекички и удобни за какво ли не.

* Размерът на формата има значение дотолкова доколкото ще определи височината на хляба. Ако нямате малки форми с дължина 22-24 сантиметра, спокойно може да изпечете хляба в по-дълга форма. Вариант е да ползвате малки алуминиеви форми за еднократна употреба.

хляб за сандвичи

* Може да добавите 30-40 г. запечени семена (слънчоглед, сусам или каквото имате) към тестото, които ще дадат допълнителен вкус и аромат.

* Има различни варианти за приготвяне на префермент (опара) и всеки може да избере свой начин в зависимост от личните си предпочитания и ангажимени. Аз ще дам само 1-2 примера. За да имате 150 г. активен (освежен) квас:

  • Захранете 50 г. квас с 50 г. брашно и 50 мл. вода. В рамките на 4-6 часа, квасът трябва да утрои обема си. Този вариант е удачен, когато захраните кваса рано сутринта, изчаквате го до обяд да достигне пика си, замесвате, оставяте тестото да втаса за около 3-3,5 часа, оформяте и слагате във форма за окончатеното втасване, което ще отнеме още 3-4 часа и ще печете около 19-20 часа вечерта. В зависимост от околната температура и силата на кваса, времето ще варира. Тези часове са ориентировъчни, така че – следете тестото.
  • Втори вариант – захранвате 10-20 г. квас със 70 г. брашно и 70 мл. вода преди да си легнете, около 23 часа, например. Оставяте на стайна температура до сутринта. Квасът ще е достигнал пика си, когато станете, около 7 сутринта, например. Оттук нататък процедурата е същата, просто хлябът ви ще е готов в рамките на деня и ще печете около 16-17-18 часа.  Както вече казах, и както знаете, времето е относително понятие при печивата с квас. Наблюдавайте тестото и оставете то да ви води.

* Трябва да се има предвид, че при пълнозърнестите брашна ферментацията протича по-бързо отколкото при тестата, замесени с бяло брашно. Всеки може да си направи комбинация от брашна в различни пропорции. Например 50:50 бяло и пълнозърнесто, 70:30 бяло и спелта, 50:30:20 – бяло, пълнозърнесто, лимец и т.н. Това са само примери, разбира се, така че може да експериментирате на воля!

сандвич с домашен хляб с квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 34 056 times, 7 visits today)