Днешната ми рецепта с миди започва така:

Налейте си чаша студено бяло вино! Подгответе се да ви е вкусно.

Ако не ядете морска храна, изобщо не започвайте да четете. Пийте си виното и толкова. Ние ще ги хапнем тия морски принцеси, а вие преглъщайте! От много време чакам да ми паднат в ръцете пресни мидички. Не щеш ли нашият татко днес донесе днес една кофа и аз само дето не заподскачах. След обичайните за нашето семейство разногласия как да ги сготвим, разделихме си кофата с мидите и всеки ще готви неговата си половина! Ей тъй да я докараш, значи! Сега, кажете дружина – НАЗДРАВЕ!, а аз ще ви напиша как да си ги сготвите.

Някои от вас познават Ванката – моята благоверна „по-добра половина“. Мислете как да му се подмажете, че да ви донесе кофа с миди. Иначе – изтичайте до магазина и си закупете около кило, кило и нещо пресни миди. Прибирайки се, не забравяйте да се снабдите и със 150-200 гр. беконче. Добре ще е да имате студена биричка, студено винце – каквото там обичате да пийвате. Както казах в началото – сипете си и започваме да готвим.

Продуктите за миди с лук, вино и бекон:

1-1,5 кг. миди с черупки
200 г. бекон
1 голяма глава лук
4 скилидки чесън
1 червена пиперка (ако обичате по-пикантно сложете и 1 люта чушка)
150 мл. бяло вино
копър на вкус
перца зелен лук за фотогеничност

За приготвянето са ви необходими 20-ина минути. Мидите трябва да са добре почистени. Ако сте имали късмет някой да ви донесе пресни, сложете ги в една кофа, напълнете с вода, вземете точилката (или някоя голяма пръчка, а и джедайския меч на детето ще свърши работа) и започнете да ги разбърквате енергично, все едно са в центрофугата на пералнята. Извадете мидите от кофата с ръце и излейте водата. Като направите тази процедура 4-5 пъти, вече са готови да влизат в тигана.

Започваме, обаче, със запържването на лука и чесъна, нарязани на едричко, в 5-6 с. л. зехтин. Като се позапържат малко, добавете бекончето и чушката, позапържете още 4-5 минути и налейте винцето в тигана.

Миди с бяло вино лук и бекон приготвяне

На този етап би трябвало да сте готови да си налеете втора чаша винце (биричка) и добавете мидите в тигана. НЕ добавяйте течност, дори да ви се струва, че е на сухо. Мидите ще си пуснат достатъчно. Не добавяйте и сол. Захлюпете ги с капак, намалете котлона и ги оставете да покъкрят 3-4 минути. Разбъркайте и оставете за още 3-4 минути. Наръсете щедро копър и малко девисил, ако ви се намира. Изключете котлона и дръпнете настрани. Подръжте ги около 2 минути под капака преди да сервирате.

Пригответе си хлебец да топите в сосчето или лъжица да си го гребвате. А най-вкусно е като си гребвате от соса с черупката от мида. Вярвайте ми! Вече можете да изгоните всички от кухнята и да си ги хапнете сами :).

(Visited 1 572 times, 1 visits today)