Млечна баница с готови кори е прекрасен десерт, който се приготвя без много усилие, а в летните жеги това си е нещо важно. Както много подобни рецепти и тази търпи различни вариации – да се заменят корите с домашна юфка или да се приготви с натрошени кори, но аз ви предлагам вариант, в който освен че е вкусна, млечната баница има интересен външен вид.

Този вид прегъване на корите е известен като „хармоника“ или „тюл перде“, като „перде-то“ е по-познато в рецептите за баклава. Може би помните, че същата техника ползвах в сиропираната баница, така че дотук – нищо ново и непознато. Знаете, че обичам такива рецепти – отделяш 15-ина минути време за подготовка, а останалото го върши фурната. Кой ли не ги обича, всъщност? 🙂

Рецептата за млечна баница не е сложна, но съчетава в себе си любимият вкус на крем карамел, на ванилия, на сочни кори, а при този вариант на оформяне има и лек хрупкав елемент от връхчетата на корите. С една дума – много е вкусно, така че опитайте!

Въпреки че пиша рецептата в разгара на лятото, млечната баница си е десерт за всеки сезон. По ваше усмотрение може да намалите или увеличите дозата в зависимост от конкретната нужда. При всички случаи преценете добре съда, в който ще приготвяте десерта – той трябва да има достатъчна вместимост и дълбочина.

Продуктите за млечна баница (за тава с диаметър 30 см):

  • 500 г. фини точени кори
  • 150 г. разтопено масло (олио)
  • 1,5 л. прясно мляко
  • 8 големи яйца (слагала съм и по 10, когато са по-дребни)
  • 300 г. захар (ако предпочитате по-сладко увеличете до 350 грама)
  • 10 г. ванилова захар
  • щипка сол
  • пудра захар за поръсване преди сервиране

млечна баница с готови кори рецепта

Приготвянето на млечна баница:

Фурната се загрява на 170 градуса.

Корите се прегъват на хармоника и се подреждат в тава, но по-рехаво. Не ги сбутвайте много една в друга. Снимката по-долу е от рецептата за сиропираната баница, но техниката е една и съща, само течността е повече.

сиропирана-баница-хармоника-стъпка-по-стъпка

С разтопеното масло се поливат корите и тавата се слага във вече загрятата фурна за 40-45 минути. Проверявайте от време на време. Трябва да получите запечени до златисто кори.

В голяма купа се разбиват яйцата (с тел или вилица), добавят се прясното мляко, захарта и ваниловата захар. Разбърква се докато захарта се разтопи напълно.

След като корите са запечени тавата се изважда от печката, баницата се залива с млечно-яйчената смес и се връща във фурната за още 35-40 минути при температура 170 градуса (без вентилатор). Отново ще кажа – поглеждайте какво се случва във фурната. Не бива да препичате млечната баница, защото има риск да стане суха. Ако забележите, че центърът на баницата се надига – вадете от фурната.  Целта е корите да се напоят  и да омекнат от млечно-яйчната смес, която в същото време да се изпече като крем карамел, но без водната баня. Високите температури ще доведат до бързо изпичане отгоре и отдолу и недопечена среда.

Оставете баницата да изстине напълно. Най-добре е да приберете в хладилник за няколко часа или една нощ, покрита с фолио за свежо съхранение, защото хладилника издърпва влагата, а ние искаме млечната ни баница да е сочна.

Преди сервиране поръсете с пудра захар, а за допълнителен разкош може да поднесете и с топка сладолед!

рецепта за млечна баница

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 69 106 times, 5 visits today)