Млечни питки с квас е адаптация на рецептата за млечни питки, които правя с мая. Всички, които са поели по пътя на тестото, замесено с квас, вече са наясно, че двата вида теста нямат много общо, изключая продуктите, а що се отнася до времето – всичко е условно и индивидуално.

Тези млечни питки с квас са точно толкова мекички и пухкавички, както и замесените с мая, така че вие може да избирате кой от двата варианта на рецептата да ползвате.

Като всяко обогатено тесто, в което има мляко, яйца, мазнина или други добавки, необходимото време за втасване е по-дълго, особено когато се използва квас. Това не бива да ви притеснява, просто трябва да планирате малко по-добре.

Не забравяйте, че хладилникът е приятел и може да забавите процесите, ако е нужно. Замесете тестото и приберете в хладилника, където то ще втасва бавно. В зависимост от силата на кваса и температурата в хладилника, може да отнеме 24 или повече часа. После оформяте питките, оставяте на стайна температура да втасат втори път и печете! Това тесто може да използвате и за голяма питка или погача.

Продуктите за млечни питки с квас:

  • 400 – 450 г. бяло брашно
  • 120 г. освежен твърд бял квас (левито мадре)
  • 1 яйце и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване)
  • 140 грама кисело мляко (3 пълни с. л., ако имате заквасена сметана сложете 1 с. л. заквасена сметана и 2 с. л. кисело мляко)
  • 100 мл. топла, но не гореща, вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 2 с. л. олио

млечни питки с квас рецепта

Приготвянето на млечни питки с квас:

В купа смесете водата, киселото мляко, яйцето и белтъка. Добавете захарта и олиото и разбъркайте добре докато захарта се разтвори. Отделете единият жълтък в бурканче и приберете в хладилника.

Добавете брашното, размесете с течните съставки и накрая добавете кваса. Размесете докато всичко се обедини в меко тесто и оставете да почине 30 минути.

Добавете солта.

Измесете добре докато се получи гладко тесто – Slap and fold за около 10-12 минути.

Поставете тестото в леко намаслена купа и направете 3-4 разтягания през 30 минути.

Покрийте купата с фолио за свежо съхранение (или затворете с плътно прилепващ капак) и оставете тестото да втасва докато удвои обема си.

След като тестото е втасало, изсипете на леко набрашнен плот. Разделете на 8 или 10 равни части, оформете на топчета и покрийте с кърпа. Оставете ги да починат за 30 минути.

След като тестото е отпочинало, оформете окончателно питките. Подредете в тава върху хартия за печене, покрийте с фолио за свежо съхранение и ги оставете да втасат отново. Оставяйте разстояние между питките за да не залепват една за друга. В зависимост от околната температура, окончателното втасване може да отнеме 2, 3 или повече часа. Наблюдавайте оформените питки и когато почти се удвоят, значи са готови за печене.

рецепта млечни питки с квас

Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор), намажете питките с жълтъка + 1 ч. л. кисело мляко и печете 35-40 минути в предварително загрятата фурна.

Около 15-20 минути след като сте сложили млечните питки във фурната, те ще имат приятен златист цвят. Покрийте ги с алуминиево фолио за да не прегарят.

Извадете и охладете върху решетка.

  питки с квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 6 081 times, 1 visits today)