Напоследък съм на вълна бриош, но ако само опитате този вид хляб ще разберете защо. Докато правех бриош с високо съдържание на масло съвсем логично изникна въпроса за хляб с по-малко мазнина. В същото време ми се искаше хлябът да има по-празничен, по-интересен и разчупен външен вид и така се появи този многослоен усукан хляб бриош.

Както казах в предишната рецепта, видовете бриош са много, различават се по вида на средичката, по съдържанието на масло, по сладост и т. н. Днешната рецепта съдържа значително по-малко мазнина в тестото, което автоматично се отразява на структурата на хляба.

По същество, измесването на тестото и добавянето на маслото не са непознати и ако сте правили козунак или усукан тутманик например, няма да се затрудните и с този хляб. Тестото за този многослоен усукан хляб бриош е много приятно за работа, еластично е и се разточва лесно.

Както при всяка рецепта за печива с обогатени теста, трябва да захраните кваса си поне два пъти преди да замесите тесто. Количеството е за два хляба във форми с размер 25/11/6,5 см.

За да спестя многословни обяснения тук ще поясня, че маслото за намазване на разточеното тесто не трябва да е течно, а много меко – като майонеза. Трябва да може да нанесете тънък слой без да се разтича. Ако маслото е течно, ще е по-трудно да оформите усукването на фитилите.

Както при всички печива с квас, може да контролирате процеса така, че да е удобен на вас като оставите тестото (или оформените хлябове) да втасват в хладилник или на стайна температура.

многослоен усукан хляб бриош

Продуктите за многослоен усукан хляб бриош:

  • 500 г. брашно
  • 120 г. квас 100% хидратация
  • 200 г. яйца (4 бр.)
  • 120 мл. прясно мляко
  • 30 г. захар
  • 5 г. сол
  • 100 г. меко масло
  • Допълнително – 100 г. меко масло за намазване

 * Ако не ползвате квас, спокойно може да изпълните рецептата с мая. Ще са ви нужни 7 грама суха мая или 20 г. жива мая. Увеличете брашното с 40-50 грама. Технологията е същата. Замесете тестото, оставете го да втаса докато удвои обема си, разточете, намажете с масло и оформете хлябовете. Оставете ги да втасат и печете.

рецепта за многослоен усукан хляб бриош с квас

Приготвянето:

Извадете маслото от хладилника и нарежете на малки кубчета. Оставете на стайна температура поне 2 часа преди да замесите тестото. Подгответе формите, в които ще печете като ги облечете с хартия за печене или подмажете с разтопено масло.

В купата на миксера се смесват млякото, яйцата, захарта и солта и се разбърква с телена бъркалка.

Добавят се кваса и брашното и се меси докато тестото започне да се отделя от стените на купата и се оформя на топка.

Започнете да добавяте маслото на малки части към тестото. Месете на ниска скорост и добавяйте всяка следваща част масло след като предната е напълно усвоена.

След като добавите цялото количество масло, увеличете скоростта до средна и продължете месенето докато тестото се оформи на топка.

Прехвърлете тестото в кутия с капак или в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение. Направете 2 или три разпъвания на тестото през 30 минути (stretch and fold).

бриош с масло рецепта стъпка по стъпка

Оставете тестото да втасва докато увеличи обема си с около 60%.

Изсипете на плота върху леко набрашнена повърхност и разделете на две равни части.

Набрашнете плота леко и разточете половината тесто на правоъгълник с дебелина около 4 мм. Намажете с мекото масло и навийте на руло откъм късата страна.

Разрежете рулото през средата по дължина и обърнете със среза нагоре. Усучете като се стараете срезовете да са нагоре. По същия начин разточете и оформете втората половина от тестото.

бриош стъпка по стъпка

Прехвърлете оформеният усукан хляб в подготвените форми. Приберете формите в найлонови пликове и оставете бриошът да втасва докато удвои обема си.

рецепта за усукан хляб стъпка по стъпка

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса за 35-40 минути. По желание може да намажете хляба с разбито яйце преди печене, но трябва да се внимава да не попада върху слоевете. Яйцето ще ги „запечата“ и няма да могат да се отворят добре.

Проверете хляба след около 15-20 минути и, ако е получил златиста коричка, покрийте с алуминиево фолио за да не прегори.

Извадете бриоша от формите, поставете върху решетка и изчакайте да се охлади напълно преди да разрежете.

рецепта за усукан хляб бриош

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 7 646 times, 1 visits today)