Съвсем умишлено тази торта е представена като „некласическа“. За сметка на това е чудесна домашна орехова торта. Ако поразровите из морето от рецепти, които битуват из интернет пространството ще намерите доста класически орехови торти. Не знам кое прави една орехова торта „класическа“ – орехите, блатовете или крема??? Или пък орехите вътре в блатовете? Дали, позовававайки се на класиката, гарантираме за вкуса? Позачетох се в някои от рецептите и установих, че една с една не съвпадат. Нито като технологии, нито като съотношения на съставките. Загубих интерес да продължавам с проучванията, а и нямаше смисъл да продължавам с ровенето. Както и да е – без всякакви претенции за оригиналност и дълголетна история, която да отнесе тази рецепта в категорията „класически“, ви предлагам нещо лесно и вкусно, нещо съвсем домашно, което не отнема много време и усилия. Ако сте отраснали във времената, когато майките сами си правеха тортите за рожденните ни дни – рецептата ще ви хареса. А ако сте работещи мами (каквито сме всички и времето никога за нищо не стига) – пак ще ви хареса, защото спестява време и се приготвя с най-обикновени продукти.

Продуктите:

Блат:

5 яйца,
1,5 ч. захар
2,5 ч брашно
1/2 пакетче бакпулвер
4 с. л. мед
1 ч. л. сода

200 гр. орехи, аз предпочитам да ги запичам предварително
400 мл. прясно мляко за сиропиране на блатовете

Крем:

2 консерви по 400 г. сгъстено кондензирано мляко
2 кофички по 400 г. заквасена сметана

Приготвянето:

Меда го слагам на котлона да заври и в момента, в който заври добавям содата, от която той шупва и става на пяна. Дърпам от котлона и оставям настрани.

медена орехова торта

Яйцата и захарта разбивам докато утроят обема си. Става пухкава гъста смес, към която добавям брашното и бакпулвера и бъркам с ръчна телена бъркалка или шпатула, а не с миксер. Добавям и меда и изсипвам във форма с откопчаваща се стена, която съм облякла в хартия за печене. Пека на 170 градуса около 40 – 45 минути, но проверявам с клечка. Когато боцна и извадя суха клечка – вадя от фурната, свалям ринга и обелвам страничните ленти. Оставям го да си изстива върху хартията. Формата за торта е с диаметър 22 см.

 блат за орехова торта

Блатът я изпълва изцяло, така че аз винаги изрязвам ленти от хартия за печене с по-голяма височина от стените на формата, за да не стане беля и да вземе блатът да изскочи по време на печенето. Така имам блат, който мога да разрежа на три части. Ако формата е с по-голям диаметър, печенето ще отнеме по-малко време и блатът ще стане по тънък.

медена орехова торта блатове

блат медена орехова торта

Сега за крема. Сгъстеното кондензирано мляко има доста наситен карамелен вкус и аромат. То само по себе си е много сладко и аз предпочитам да олекотявам вкуса му със сметана. Две консеври смесени с две сметани идват точно като количество за торта с блат от три части. Ако са само две платките – няма да глътне толкова много крем. Ако нямате сгъстено кондензирано мляко (което е познато и като дулсе де лече и като сгущенка), направете си тортата с домашен крем или дори инстантните сладкарски кремчета ще свършат работа, но ще ви трябват поне 2 пакетчета, че дори три. Правила съм тази торта и само с подсладена заквасена сметана и пак е много вкусна.

дулсе де лече сгущенка

Сглобяването:

След като е напълно изстинал, разрязвам блата на три части. Сиропирам с подсладено прясно мляко и когато и ако имам – добавям по 3-4 лъжици ликьор Бейлис върху блатовете, за да имат лек алкохолен аромат, въпреки че Бейлис трудно може да се нарече алкохол.

Върху сиропирания блат слагам крем, а върху крема посипвам смлени орехи. Втори блат, крем, орехи и третия блат оставям или само на крем, или покривам цялата торта със запечени орехи.

 домашна орехова торта с дулсе де лече и сметана

Няколко коментара:

Чашата ми събира 150 гр. брашно, така че ако имате голяма чаша – преценете си мярката. Приготвянето на блата и сглобяването на тортата могат да се случат и в различни дни. Никакъв проблем не е да се изпече блатчето на единия ден, да се сглоби на следващия. Но трябва да се има предвид, че е добре тортата да пренощува. След като се смесят кондензираното мляко и сметаната, кремът не е много гъст, което не трябва да ви стряска, защото блатовете изтеглят влагата от крема допълнително. За мен комбинацията мужду вкусовете на блатовете с мед, карамеления нюанс от сгъстеното мляко и деликатната киселина от сметаната е изключително добра. А запечените орехи са точната нотка дълбочина, която обединява и подчертава елементите.

  домашна орехова торта дулсе де лече блат с мед

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 5 681 times, 1 visits today)