Орехова повитица (Потица) е сладкиш, популярен в Сърбия, Словения, Хърватия и Полша, като във всяка страна името варира. Традиционната плънка за повитица (Potica) е орехи, но има варианти с други сладки и солени плънки.

Името повитица произлиза от думата poviti, „да се увие, увивам“. Не е изненада, че всяко семейство си има любима рецепта, и дори най-популярният вид – орехова повитица, може да варира от едно домакинство до друго. Сладките варианти на повитица са разкошна закуска или идеалното допълнение за сутрешното или следобедното кафе. Всяко парче е със собствена уникална шарка, а богатият вкус с лек, едва доловим аромат на канела и ванилия е невероятен!

На външен вид повитицата много прилича на бабка, заради красивите хаотични шарки и логично изниква въпроса – каква е разликата между тях? Ако кажем, че са близки братовчедки, няма да сгрешим. Основните продукти са еднакви – брашно, захар, мляко, яйце, масло, а разликата е в пропорциите и, разбира се, в плънката.

Вторият въпрос – каква е разликата мужду повитица и потица? Най-общо казано, разликата е във формата. Обичайно, повитицата се оформя и пече в правоъгълна форма, а потицата се пече в кръгла форма за кекс и има дупка в средата. Другата разлика е в оформянето. Традиционната потица се навива на руло без да се търси хаотичен ефект при шарките.

Дори и да не ползвате квас, изпълнете рецептата с мая. Ще са ви нужни 3 грама суха мая или 10 г. жива мая. Увеличете брашното с 30 грама. Технологията е една и съща. Замесете тестото, оставете го да втаса за около 1,5 часа и след като удвои обема си разточете, намажете с плънка и оформете руло. Прегънете, сложете във формата,  оставете го да втаса отново (за около час) и печете.

Още тук ще кажа, че обичайно повитицата се оформя като тестото се разпъва (тегли) върху кърпа, както за щрудел или баница, след което се навива като се повдига кърпата. В случай, че като мен, нямате удобно място на което да разпъвате тестото, разточете върху набрашнен плот, а при навиването на рулото изчетквайте излишното брашно с четка.

орехова повитица потица рецепта

Продуктите за орехова повитица, адаптирани от „Taste Slovenia“:

за форма с размер 30/11/6,5 см.

 • 300 г. брашно
 • 50 г. захар
 • 5 г. сол
 • 120 мл. прясно мляко
 • 1 яйце
 • 20 г. разтопено масло
 • 60 г. освежен квас (100% хидратация)

Плънка:

 • 280 г. орехи
 • 100 г. захар (ползвах кафява захар)
 • 10 г. какао
 • ½ ч. л. канела
 • 10 г. ванилова захар
 • 60 мл. мляко
 • 60 г. масло
 • 1 яйце
 • щипка сол

Допълнително:

 • 20 г. разтопено масло за намазване преди печене
 • Пудра захар, за поръсване

словенска хърватска орехова повитица

Приготвянето на Орехова повитица:

Разтопете маслото и оставете настрани да се охлади леко. Подгответе формата за печене, като поставите хартия за печене.

В купата на планетарен миксер (ако ползвате обикновен миксер, ще са ви нужни бъркалките за тесто) сложете млякото, яйцето, захарта, солта и разбъркайте (с лъжица) докато захарта се разтвори.

Добавят се кваса и брашното и се меси докато тестото започне да се отделя от стените на купата и се оформя на топка. 

Добавя се маслото и месенето продължава докато се усвои в тестото. 

Прехвърлете омесеното тесто в леко намаслена кутия с капак или в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение.

Направете 2 или 3 разпъвания през 30 минути и оставете тестото да втасва докато увеличи обема си с около 50%.

Подгответе плънката.

хърватска потица повитица рецепта

Загрейте маслото и млякото, докато маслото се разтопи.

Сложете орехите, захарта, ваниловата захар, какаото, канелата и солта в кухненски блендер или чопър и смелете.

Прехвърлете сухата смес в купа и добавете маслото и млякото. Разбъркайте и добавете яйцето. Разбъркайте отново до хомогенна смес. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете плънката на стайна температура. (Пригответе плънката малко преди да разточите тестото.)

След като тестото е втасало, изсипете на плота върху набрашнена повърхност и разточете на правоъгълник, приблизително 40/70 см, с дебелина около 2-3 мм.

Разпределете плънката върху тестото като оставите по 1,5 – 2 см от краищата свободни и навийте на руло. Внимавайте да не скъсате тестото.

оформяне на орехова повитица

Прегънете рулото на три равни части и внимателно прехвърлете във формата за втасване. (Аз съвсем леко издърпах навитото руло и прегънах на 4).

Повитицата трябва да втаса докато удвои обема си.

Преди печене, намажете повърхността с половината от разтопеното масло.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 40-45 минути.

След изпичането, намажете повърхността с останалото масло и оставете във формите за около 10 минути.

Внимателно извадете повитицата и прехвърлете върху решетка докато се охлади напълно. По желание, поръсете с пудра захар.

      орехова повитица потица

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 8 638 times, 1 visits today)