Този орехов сладкиш го видях в телевизионно предаване, но с други ядки. Хареса ми идеята за нещо по-леко, тоест да няма много брашно. То с всичкото масло не е чак толкова леко, но поне не се товари допълнително. Наложи се да си адаптирам рецептата за нашия джоб и пазар, че в кварталния ми магазин не продават белен шам фъстък и разни други екстри, които се съдържаха в оригиналната рецепта.

Ето ги продуктите:

100 гр. масло
250 гр. орехи
150 гр. захар
2- 3 с. л. брашно
3 яйца
3 белтъка

 

Спроред мен тази рецепта трябва да започва с „Включете си фурната да загрее на 220 градуса“. Самото забъркване на тестото отнема много малко време и е излишно да се чака след това фурната да загрява, че тестото почва да се спихва.

И след като си вкючим фурната, смиламе ядките с половината захар, добавяме яйцата, разтопеното масло и брашното. Дотук дори миксер не се включва.

Разбиваме белтъците и останалата захар на твърд сняг и ги добавяме към ядките. Техниката на смесване е ясна – част от белтъците при ядките и после това, което се получи – обратно в купата при белтъците. Смесват се полека с шпатула или дървена лъжица. Никакъв миксер, никакво лудо бъркане. Нежно и полека!

Разстиламе в тава върху хартия (аз дори си я намаслявам леко) тъничко и печем само 8 минути! Наистина са само осем. Докато си разчистя плота и блатчето е готово. Обръщам си го върху кърпа и като поизстине нарязвам на ивици. Стават 4 ивици. Редим си го, мажем си крем и това е. Лесно и просто!

Кремовете са пожелание и по вкус.

Този на снимката е направен с класически крем ванилия, но за разкош му добавих два цели тъмни шоколада, че щяхме да го ядем с верни другари, а всички мацки обичат шоколад.

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 4 688 times, 1 visits today)