Паламуд в пергаментова хартия е бърза рецепта, която има много варианти. Готвенето в пергаментова хартия (en papillote) е техника, която предлага предимството да се готви бързо, да се запазят естествените вкусове на съставките, подправките да отдадат аромат и всичко да се сготви благодарение на парата, която се образува в пакета.

Какво може да се сготви в пергаментова хартия? Обикновено риба, пиле, зеленчуци, които се опаковат в индивидуални пакети и се пекат в гореща фурна. Методът е изключително лесен стига да сте сигурни, че храната в пакета е сготвена, тъй като няма как да се види или опита, докато не се отвори.

Рецептата за паламуд в пергаментова хартия може да се приготви и в пакети от алуминиево фолио. Те са по-лесни за затваряне, заради това, че фолиото е гъвкаво, но ако сте попаднали на тънко фолио, което лесно се къса (за жалост в нашата търговска мрежа е точно такова – тънко, тънко – с поглед да го прокъсаш), ще е добре да сложите двоен пласт.

Идеята на готвенето в хартиени пакети (хартията за печене върши чудесна работа) е те да се поднесат и да се отворят пред всеки, така че първото нещо, което усетите да е аромата на ястието. Аз предпочитам хартията и по друга причина – изглежда по-приятно от алуминиевото фолио, когато се поднася. Недостатъкът на този начин на поднасяне е, че няма как да се добави гарнитура или салата. По ваше усмотрение може да отворите пакетите в кухнята, внимателно да плъзнете съдържанието върху сервирни чинии, да добавите гарнитура и да поднесете, но така се губи идеята всеки сам да отвори пакета си или домакинята да го направи пред гостите си, което е част от представлението 🙂 .

Как да сте сигурни, че когато готвите в пакети от пергаментова хартия храната е сготвена?

На първо място, фурната трябва да е напълно загрята до указаната температура в рецептата, която ползвате.

Пакетите трябва да са плътно затворени. По време на готвенето, те ще се издуят от парата, която се образува вътре и ако не са добре затворени, парата ще се изпари.

Времето за готвене също е от значение. Ако порциите риба или пиле, които приготвяте са по-големи от указаното в рецептата, времето за готвене следва да се увеличи и обратното – ако порциите ви са по-малко, времето ще се намали. Знам, че се отклонявам малко, но ми се искаше да отбележим собеностите на тази техника на готвене.

паламуд в пергаментова хартия паламуд на фурна

Продуктите за паламуд в пергаментова хартия (4 порции):

 • 2 бр. паламуд (всеки по 700-800 грама)
 • 2-3 домата
 • 2 глави лук
 • 2-3 моркова
 • 10-15 бр. маслини или 2 с. л. каперси
 • 1 лимон
 • 4 бр. дафинови листа
 • 4 листа прясна салвия
 • прясна мащерка
 • сол и черен пипер
 • 4 с. л. зехтин
 • хартия за печене

Приготвянето на паламуд в пергаментова хартия:

Включете фурната да загрява на 200 градуса.

За всяка порция предвиждам по половин паламуд. Рибата се почиства от главата, опашката, перките и вътрешностите. Разрязва се по дължина и се отстранява централната кост. Нарязва се на шайби с дебелина около 1 сантиметър. Отварям скоба по отношение на порционирането и почистването на рибата от кости. Винаги е по-добре, особено ако приготвяте за гости, да махнете централната кост и коремните части, които са по-мазни. Заделете всички изрезки и кости за бульон.

Вариант 1 – Може да готвите цялото парче, тоест половин риба, разрязана по дължина.

Вариант 2 – След почистването от главата, опашката и вътрешностите, да нарежете на шайби без да премахвате централната кост. Ще спестите малко усилие да почистите рибата, но ще имате кости в парчетата, което не е желателно.

Подгответе листи от хартия за печене с размер 40/40 см.

Лукът се нарязва на много тънки полумесеци, а морковите на тънки жулиени.  Поставят се в единия край на хартията за печене, на 7-8 см. от ръба. Доматите се нарязват на колелца и се подреждат върху лука и морковите. Овкусете зеленчуците със сол и черен пипер.

Парчетата риба се овкусяват със сол и прясно смлян черен пипер и се подреждат върху основата от лук, моркови и домати. Ползвайте солта пестеливо, заради солеността на маслините.

Почистете маслините от костилките и добавете към пакетите. По желание – нарежете ги на кръгчета или оставете цели. Добавете по 1 дафинов лист, 1 лист салвия, листенцата от 2-3 стръка прясна мащерка и по 1 с. л. зехтин във всеки пакет, а върху рибата поставете тънки резени лимон.

паламуд в пергаментова хартия рецепта стъпка по стъпка

Прегънете хартията и запечатайте пликовете здраво от всички страни. Ако се налага, защипете с кламери краищата, където са ръбовете, така че пликът да не се отвори по време на печенето.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.

Извадете от фурната, прехвърлете всеки пакет в сервирна чиния (махнете кламерите) и поднесете печения паламуд. За компания предложете бяло вино или розе, които идеално се съчетават с рибата.

Вариантите на тази рецепта могат да са с различни зеленчуци – да добавите тънки ленти тиквичка, например, да пропуснете някоя от съставките, да използвате билки или аромати, които са любими на вашето семейство – розмарин, босилек, риган, скилидка чесън във всеки пакет или каквото друго обичате. Важно е зеленчуците да са нарязани много тънко. Така имат време да се сготвят, като в същото време запазват известна хрупкавост и свежест. Ако не обичате да са ви хрупкави зеленчуците, задушете ги предварително.

   печен паламуд в пергаментова хартия рецепта

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 16 382 times, 1 visits today)