Рецептата за панакота с лавандула и мед е по идея на Ева Тонева, която ми доставя огромно удоволствие, не само с рецептите, но и с начина по който представя храната си. Няма да кажа нищо друго, просто погледнете как всяка една нейна снимка говори и ти се иска да си отчупиш парче питка, да отпиеш глътка лимонада или просто да си седиш и да се наслаждаваш.

Тази рецепта за панакота с лавандула и мед стои в списъка на чакащите от доста време, а сега лавандулата цъфти и ако минете покрай някое храстче непременно си скъсайте 5-6 стръкчета. Стаята ви ще мирише на свежо, на лято, а след като опитате панакота с мед и лавандула, ще знаете, че в стаята ви мирише и на нещо ефирно, нежно и вкусно. Изсушете стръкчетата и през зимата ще имате запас от лятна свежест, а какво по-приятно от това в студен зимен ден?

рецепти-с-лавандула

Продуктите са за 4 порции:

  • 450 мл. млечна сметана 30%
  • 2 с. л. мед
  • 5 гр. желатин, разтворен в 50 мл. вода
  • 1 с. л. цвят от лавандула
  • сладкарска боя, ако искате панакотата да има лавандулов цвят

Приготвянето:

Разбърках лавандулата със сметаната и я оставих да постои един час, след което загрях на котлона без да завира. Добавих мед, разбърках докато се разтвори, покрих съда с капак и оставих да изстива.

панакота-с-прясна-лавандула

Насипах желатина в студена вода и след като набъбна го разтворих на водна баня. За желатина е важно да се добави към течност, която не е гореща. В противен случай свойствата му се губят.

Прецедих сметаната, добавих желатина и разпределих в чашки. В моя случай – чашки за печене на крем карамел.

Панакотата пренощува в хладилника, тъй като я правих късно вечерта, но при всички случаи ще са необходими три-четири часа за да стегне желатина. За да се извади от формичките, топвам в гореща вода за 10 секунди и обръщам върху чинийката.

Благодаря ти, Ева! Идеята е брилятна, а панакотата е извикана на бис, защото четирите порции заминаха по направление за нищожно кратко време.

рецепта-панакота-с-лавандула

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 179 times, 1 visits today)