Когато преди няколко дни приятелка ме помоли да й кажа рецепта за панирани калмари, аз се позачудих коя от всички видове панировки да й предложа. Днес вече ще седна и ще напиша как се правят панирани калмари, но панировката да е тънка, хрупкава, да не поема мазно, а калмарите да са сочни, крехки и вкусни.

Разбира се, това което ще прочетете по-надолу в никакъв случай не е единственият начин да си приготвите панирани калмари, но пък със сигурност е един от най-лесните, при това с много добър резултат. На всичкото отгоре, аз съм много претенциозна по отношение на панираните калмари и много рядко ги поръчвам в заведения, защото за жалост, много са малко местата, където си дават труд да ги приготвят както трябва. Не обичам дебели панировки, в които е скрито резенче калмар с дебелина няколко микрона. Трябва да се усеща, че ядеш калмар, а не бухти!

В случаите, когато калмарите се пържат (панират) има едно основно правило и то е – максимално бързо при висока температура. Нищо повече, но тъй като това за температурата е наистина важно, добре е да го изясним още в началото. Ако нямате фритюрник, използвайте тенджера, в която има поне 6-7 см олио. Моят фритюрник отдавна замина в историята и за пърженето използвам малка тенджера, в която наливам около 1, 3 литра олио. Тъй като всеки има различни по обем съдове, затова уточнявам нивото на олиото.

Ето сега продуктите:

  • 3 туби калмари
  • 3 белтъка
  • сол, черен пипер, лют пипер, сух риган или други сухи подправки по ваш вкус
  • брашно за овалване
  • 1,5 л. олио за пържене

Приготвянето:

Калмарите се размразяват (ако сте си купили замразени туби) и се заливат с гореща вода. Престояват около минута в горещата вода, изцеждат се и се почистват от външната ципа и остатъци от роговата пластина вътре в тубата. Вече съм показвала как се почистват в рецептата за калмари с пикантен сос, но и тук ще го покажа.

Прекарвам острието на ножа по повърхността на калмара, но без да правя разрез. Целта е да мога да хвана ципата и да я премахна.

как да почистим калмари

След като са почистени от ципата, калмарите се нарязват на шайби с дебелина 5-7 мм. Овкусяват се със сол, черен пипер, лют пипер или други подправки по ваше желание.

 калмари-пане-рецепта

Белтъците плюс щипка сол се разбиват на сняг.

панировка-за-калмари

Шайбите се овалват в брашно, и се пускат при белтъците. Разбъркват се, така че да са добре оваляни в белтък (аз разбърквам с ръка, при това леко, за да не спаднат белтъците) и са готови за паниране.

Вече казах, че олиото трябва да е горещо. Не само да е загряло, а да е много горещо. В противен случай панировката ще поеме мазнина и всичко ще е един голям провал.

Пърженето на калмарите – правете го на части. Пускайте в загрятото олио 5-6-7 шайби, но не повече за да не пада температурата на олиото. Казвам 6-7 шайби, но това е условно, разбира се, защото ако имате голям съд, може и 10 шайби да пуснете, стига да се съберат. Важното е олиото да е горещо. Пържете около 1 минута. Точно толкова е достатъчно – 1 минута. Извадете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и пуснете в олиото следващата порция калмари.

Дръжте и чаша бира близо до себе си, защото ще е обидно да не ги опитате. Поднесете топли и в компанията само на лимон и бира, защото това е начинът да се ядат панирани калмари. Добре, може и бяло вино, вие си знаете…

панирани калмари

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 84 842 times, 1 visits today)