Пастърма от пилешко филе правя по същия начин, по който правя от свинско. Технологията се е доказала и по същината си е съвсем проста. Не съм измислила топлата вода. Идеята с пиле се превъртя из бг-мамата, а там е неизчерпаем източник на идеи и вдъхновения за душевни и стомашни благини.

Хората от векове осоляват месо, за да го запазят, така че нищо ново под слънцето. На село баба ми имаха едно дървено каче (малка каца), в което насипваха ред едра сол и нареждаха парчета прошарена сланина, на която казваха „меснато“, а сега в магазините виждам същото нещо с някакво измодернено име, но за мен си е „меснато“. Най-вкусно е да се „спържи“ меснатичко с 3-4 яйца, печката да е набумкана с дърва и сега съвсем се отнесох…

Рязко и внезапно завивам към рецептата за пастърма от пилешко филе, че мога с часове да говоря за село и селските манджи.

Продуктите за пастърма от пилешко филе:

  • 2 бр. пилешко филе
  • сол (аз ползвах ситна)
  • 2 с. л. червен пипер
  • 1 с. л. чубрица
  • 1 с. л. кимион
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. индийско орехче

Приготвянето на пастърма от пилешко филе:

Ще отнеме две-три изречения, за да го напиша.

пастърма от пилешко филе рецепта

Измивам и подсушавам месото. Насипвам сол в съдинката като основа. Слагам филетата и засипвам със сол. Гледам да са добре покрити. За две филета ще трябват едно 600-700 гр. сол.

пилешка пастърма

Месото престоява в солта около 10 часа (но става по-соленко и добре дърпа на винце). Купешко пилешко филе ще се осоли и за 7-8 часа, така че сами преценете колко ще държите месото. Дебелината на месото също е от значение. Ако правите за пръв път, направете малка доза от 1-2 филета, дръжте в сол не повече от 5-6 часа, особено ако сте изтънили филетата.

Като се извади, цветът му е по-тъмен и се е стегнало. Ще се изненадате колко много вода ще е дръпнала солта. На практика солта е мокра. Може би с домашни пилета няма да е така, но моето филе е от магазина и явно е истина, че пилешкото е пълно с излишни води, така че да вдигне грамажа.

пастърма от пилешко филе

Измивам от солта и подсушавам добре. Смесвам всички подправки и овалвам месото. Иска ми се да кажа, че го навървям с връв и го изнадсям на студено, но в Бургас е много влажно, едни мъгли, едно чудо… и затова си прибирам пастърмата в хладилника. Слагам й 3-4 пласта кухненска хартия, но не слагам капак, за да може да съхне в хладилника.

Ей така изглежда на 3-4 дни. Много пивка, и чудно мезе. Следващата партида ще трябва да я държа малко по-мъничко време в сол, че разхода на вино стана доста голям 🙂

пилешко филе пастърма рецепта

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Бърза маринована хамсия

Маринован паламуд

Маринован чернокоп и маринован сафрид

Маринована сардина

Мариновано сирене

Рибен салам от скумрия

Домашна паприкована сланина

Домашно мезе от свински врат

Желиран свински език

Пастърма

(Visited 34 566 times, 1 visits today)