Знам, че ще си кажете – от всички изискани части на патицата, които могат да се сготвят на „гурме“, точно това ли пък намери да правиш!!! Ами да! Ако не сте опитвали патешки сърца на скара, много, ама много сте изтървали! Вярно – друго си е магре (демек гърдички) или патешко дробче, което минава за чутовен деликатес и на френски му казват „фоа гра“ (foiе gras), но ние, като не-чак-толкова-големи-гурмани, можем спокойно да метнем едни патешки сърца на скарата, а изисканите гурмета да оставим за някой друг път.

Идеята за патешки сърца на скара дойде от приятели, които ги приготвиха при едно дружеско събиране, обилно гарнирано с взевъзможни мръвки на скара и юнашки количества бири. Аз пробвах идеята и с пилешки сърца на скара и работи много, много добре. Само със свински още не съм пробвала, но стои в списъка „какво да сготвя тия дни“. Няма да ви съветвам как да ги хапвате – като предястие или основно – но както и да решите да ги поднесете, ще пожънете успех.

Няколко думи за разликата между патешките и пилешките сърца. Очевидно – големината. Патешките сърца са доста по-големи от пилешките, което от своя страна означава и малко повече време за мариноване и изпичане на скарата. Въпреки, че на сърцата им се носи славата, че са жилави и трудно се готвят, защото е мускул, аз не съм съгласна. Само след един час престой в марината месото стои крехко и сочно. Патешки сърца се продават в Метро, замразени, разбира се, но ако около вас няма такъв магазин, пробвайте с пилешки сърца, които се намират почти навсякъде.

пилешки-сърца-на-скара

Продуктите за маринатата за около 500-600 гр сърца:

  • 100-150 мл. соев сос
  • 2 скилидки чесън
  • щипка чубрица
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 2-3 с. л. зехтин (олио)

Като вариации може да се добавят бяло вино или бира, малко уиски, сминдух, индийско орехче или други подправки, които обичате. Ако нямате никакви наличности от подправки, вина, бири и зехтин – само соев сос, пак ще свърши работа.

В приготвянето на патешки сърца на скара няма нищо сложно. Важното е да се почистят от разни остатъци от жили, да се срежат през средата и да се отстранят съсиреци, ако има. Патешките сърца се заливат с маринатата и е добре да престоят поне час. Колкото повече стоят, толкова по-добре. Може да се мариноват сутринта и да чакат да се приберете от работа. Ще ви отнеме 15 минути да ги джъзнете на скарата.

Що се отнася до самото изпичане, патешките сърца искат около 3-4 минути от всяка страна. Аз ги слагам плоски като пържолки, но ако искате да ги нанижете на шишчета, печенето ще отнеме малко повече време. Запичам от едната страна, обръщам (ако преценя, че има нужда от допълнително печене, завъртам още веднъж). Като с всички печени меса, и сърчицата имат нужда от няколко минутки почивка преди да ги наскачаме с вилиците. Най-лесно е да ги вадите от скарата в съд с капак. Така имат време да отпочинат и да се „задушат“ леко.

Оттук нататък…… само Наздраве!

марината-за-патешки-сърца-на-скара

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 30 046 times, 1 visits today)