Печена патица с портокалов сос не е традиционна за нас, българите, рецепта. Много от нас, и съвсем правилно, залагат на традиционното кисело зеле, плънка от ориз, в което няма нищо лошо, защото си става много вкусно. Факт е, че патицата има много по-различно месо от пилетата, които сме свикнали да ядем и доста повече мазнина. Месото е тъмно, с наситен вкус и точно заради това плодовите сосове са подходящи.

Друг факт е, че времето за изпичане на цяла патица е доста по-дълго, особено ако искаме да премахнем мазнината, а при патицата тя е в изобилие.

Най-популярни са патешките гърди (патешко магре) и бутчетата конфи, но ако имате цяла патица и празничен повод, защо пък да не я изпечете целокупно? В днешната рецепта няма много съставки. За сметка на това има дъъъъълго печене и известна сръчност.

Продуктите:

 • 1 патица, около 2 кг.
 • 1 малък портокал
 • 1 лимон
 • сол и черен пипер
 • стрък розмарин (по желание)

За глазура:

 • 2 с. л. мед
 • 2 с. л. соев сос
 • 1 с. л. балсамов оцет
 • 1 с. л. кленов сироп

За портокалов сос:

 • сок от 2 портокала, около 150 мл.
 • 1 с. л. мед
 • 2 с. л. коняк
 • 70-80 мл. червено вино
 • 100 мл. пилешки бульон (или 100 мл. вода и половин бульон от кубче)
 • 1 ч. л. царевично нишесте, разтворено в 3-4 с. л. студена вода
 • черен пипер на вкус

Приготвянето:

Пипкавата част е почистването на патицата от остатъчни перца, жилички и привеждането и в приятен за окото вид. Осолявам патицата отвън и отвътре. В кухината слагам половин лимон и портокалът, нарязан на половина. Може да се сложи и стръкчето розмарин или 1-2 клончета мащерка, които да ароматизират месото докато се пече.

В шийната част обикновено има доста дълго парче кожа (ако не е изрязано още преди да сте купили патето). Аз използвах клечки за зъби за да закрепя тази кожа към гърба. В случая това закрепване е повече с естетически характер, но при печене кожата се свива и ако е изрязана, няма да изглежда много добре.

Задната част (тоест трътката, да си го кажа направо) повдигнах и я притиснах между краката на патицата, а тях самите кръстосах и завързах с касапски конец. Така се оформя стегнат и много приятен цялостен външен вид на патицата.

Стигам до най-важната част – печенето. Пекох 3 часа на 160 градуса като поставих патицата върху решетка без да завивам с фолио, така че мазнината, която се отделя да се стича в тава под решетката. Ако температурата е по-висока, отделената мазнина започва да се пържи, да пука и резултатът ще е добре омазана фурна. На всеки час обръщах патицата и пробождах месото около бутчетата и гърдите с дървено шишче. Точно тук ми беше необходима сръчност, защото моята фурна не е с тия модерните телескопи или както там се казват, та се налага да си вадя цялата тава. Събралата се мазнина изливах в купичка. Събра се почти 400 мл. мазнина, колкото и невероятно да звучи.

патешка-мазнина

Ако не сте се сетили да си зададете въпроса – как изливаш мазнината – веднага ще отговоря. При мен става по сложния начин, защото решетката ми е малка – изваждам тавата, премествам патицата в друг съд, вадя решетката, изливам мазнината и наново връщам решетка и патицата в тавата

След третия час мазнината, която се отделя е значително по-малко. Завих месото с фолио, в тавата сипах чаша вода и пекох още 50 минути на 200 градуса. Махнах фолиото, залях с глазурата и върнах във фурната за още 10-ина минути. Така общото време за една печена патица става около 4 часа.

Глазурата:

Смесих продуктите и ги оставих на котлона да поврят 7-8 минути, докато леко се сгъстят. При изстиването сместта още се сгъстява, тоест не е нужно да се сгъстява до степен, че после да не може да се полее патицата. В случай, че глазурата е застинала и се е сгъстила много, леко затоплете на котлона да се отпусне.

Портокалов сос:

Също като при глазурата – смесих всички продукти, оставих ги да къкрят 10-15 минути и сгъстих с царевичното нишесте. Като вкус се получава сладко-солен сос, заради солта в кубчето бульон. Ако искате сосът да е предимно сладък, пропуснете бульона.

Излезе много сложно, но всъщност е съвсем просто. Патицата с портокалов сос си се готви сама. Аз само я обръщах от време на време 🙂

печена-патица-с-портокали

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 20 934 times, 1 visits today)