Ранната есен е сезонът на печените чушки, лютеницата, печен патладжан и разбира се, на смокините и сините сливи. Рецептата за печено сладко от сини сливи с орехи е изключително лесна, защото не се налага да стоим до котлона, да бъркаме, да внимаваме – фурната върши цялата работа, а от нас се иска само да махнем костилките на сливите! В резултат ще получим добре изпечено сладко, което да си ползваме през зимата за филийки, сладкиши, палачинки, катми, бухтички, а защо да не поднесете и с плато от сирена, например?

Какво трябва да знаем преди да приготвим печено сладко от сини сливи с орехи? Първо – трябват ни узрели, но твърди плодове. Меките сливи ще се кашнат по време на печенето. Срещала съм варианти, в които сливите се накисват във варов разтвор с цел да се запазят цели, но според мен не това е целта на тази рецепта.

Второ – какви аромати може да се добавят? Освен индрише, което може и да нямате или пък да не обичате, може да се добавят 1-2 пръчици канела, 3-4 зрънца карамфил, 1-2 пакетчета ванилова захар или 1 звезден анасон. Въпрос на вкус е.

Още едно предимство на тази рецепта е, че не се налага да разбърквате сладкото по време на печене. Ако имате тава с незалепващо покритие, ползвайте я без колебание, но и всяка друга тава ще ви свърши работа.

Печено сладко от сини сливи с орехи рецепта

Продуктите за печено сладко от сини сливи с орехи:

  • Около 2 кг. сини сливи
  • Орехови ядки
  • Захар (по 1 ч. л. на всяка слива)
  • 40 мл. оцет (ябълков или винен)
  • Пръчици канела, карамфил, по желание

Приготвянето:

Измийте сливите и направете прорез така че да извадите костилките. На мястото на костилките поставете ореховите ядки и лекичко притиснете, така че сливите да се позатворят.

Подредете сливите в тава плътно една до друга и добавете по 1 ч. л. захар върху всяка слива.

Ако ползвате канела или карамфил, поставете ги между сливите.

Поръсете с оцета.

Сложете тавата в студена фурна и включете на 170 градуса без вентилатор.

Печено сладко от сини сливи с орехи стъпка по стъпка

Печете сладкото 45-55 минути (в зависимост от големината на сливите) без да разбърквате. Ако се появи много пяна, внимателно я отстранете с решетеста лъжица. По време на печенето захарта ще се разтопи, сливите ще пуснат сок и ще се образува сироп. Аз предпочитам сиропа да не става гъст, но ако харесвате по-гъсто сладко, капнете капчица от сиропа в чиния и ако не се разтича, вадете тавата от фурната.

Докато сладкото е още горещо, разпределете в бурканчета. Завийте капачките и обърнете докато изстинат. Вариант е да оставите сладкото да се охлади и след това да го насипете в бурканчета. В този случай, след като разпределите сладкото, заварете бурканчетата за да се вакумира капачката. Поставете бурканчетата в тенджера, така че да има 2 пръста вода над капачката. Сед като водата заври, намалете силата на огъня и варете 5-10 минути. Дръпнете тенджерата от котлона и оставете за 10-ина минути да „отдъхне“, след което изваждате внимателно бурканчетата с сладко и ги обръщате с капачката надолу да изстиват.

Коментари:

* Запечете ореховите ядки предварително, ако искате да се отвори аромата им.

* Ако предпочитате по-сладичко, увеличете захарта по ваш вкус до 1 с. л. на всяка слива в тавата.

* Не добавяйте вода в тавата, сливите пускат достатъчно течност.

* Оцета се изпарява по време на печенето и не се усеща в готовото сладко. Ако имате притеснения дали ще се отрази на вкуса, спокойно може да намалите количеството наполовина или изцяло да го пропуснете.

сладко от сини сливи с орехи на фурна

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 14 614 times, 1 visits today)