Днешната рецепта за пилешки хапки включва едно екзотично за мен растение, наречено чайот. Познато като „мексиканска краставица“ и с форма на круша, ботанически е плод, но по-често се ползва като зеленчук.

чайот

Не знаех нищо за този чайот, но го видях на снимка, отглеждан от моя приятелка. Безсрамно си поисках, а тя щедро ми донесе една голяма торба от тези крушовидни „краставици“ и това ми отвори нови хоризонти за четене и експерименти в кухнята. Първата рецепта, в която вложих този чайот, е пилешки хапки в китайски стил. Преди това, обаче, ето малко синтезирана и общообразователна информация.

рецепти-с-чайот

Родината на чайотът е Мексико, но се отглежда и в страните от Средиземноморието, Южна Америка, Африка и част от Азия. Очевидно вирее и в Бургаския климат, при това добре. Казват, че може да се консумира суров, но още не съм пробвала, ако не броим гризването на едно крайче, за да видя на какво има вкус. Има вкус на тиквичка. Хрупкаво, едно такова, като краставица, обаче е с форма на круша и плътност като на тиквичка. Вътре има семка, която също е ядлива. Издържа дълго време в хладилник и може да се съхранява до 8 месеца.

чайот-рецепти

Чайот е, разбира се, полезен. С високо съдържание на витамин С, витамин К, витамин В6, цинк, и калий. Всички тези полезности помагат за кръвното, имунната система, кожата, подобрява паметта и куп други неща.

Особеното на чайот са бодличките.  Изглежда като бодлива и наежена круша. Аз не съм го виждала никога в магазин или по пазарите и не знам как се продава. Може би търговците го почистват предварително. При мен пристигна в най-естествен вид. Бодличките са меки, но за почистването ползвах кърпа, с която да ги отстраня.

как-се-приготвя-чайот

Моята дружка ми каза, че пържи чайот като тиквичка, но аз исках да го приготвя с минимум термична обработка, така че да запази колкото е възможно повече свежата си хрупкавост. Така китайската техника се наложи сама по себе си, заради краткото готвене.

Ето продуктите за пилешки хапки с чайот:

 • 400 гр. пилешко филе
 • 2 големи моркова
 • 3 бр. чайот (спокойно може да се замени с тиквичка)
 • 1 глава лук
 • 1 скилидка чесън
 • 1 червена чушка
 • 6-7 с. л. соев сос
 • 4-5 с. л. олио
 • 1 каф. чашка вода

За сгъстяване на сос:

 • 150 мл. студена вода
 • 2 с. л. царевично нишесте

Приготвянето:

Приготвянето отнема по-малко време отколкото ще отиде за писане, а повечето време отива в нарязване на зеленчуците. Нарязах лука на полумесеци, а всичко останало на тънки ленти. Месото също нарязах на малки хапки.

Ако нямате специален уок за готвене на китайски работи, ползвайте тиган с висок борд. Единственото важно е температурата да е висока. Готвенето става много бързо за много кратко време, като целта е да се запази свежият вкус на съставките без да са сурови.

Загрявам олиото в тигана, и слагам лука и чесъна. Пържа около минута две и добавям месото. След още минута-две, добавям морковите и чайота, а накрая слагам чушката. Наливам и соевия сос, разбърквам всичко и добавям 1 каф. чашка вода. Ако ви се стори малко, сипнете още половин чашка, но течността не трябва да е много. Тъй като тиганът е много горещ, отнема 30-ина секунди да заври водата. Добавям царевичното нишесте, което предварително съм разтворила в 150 мл. студена вода за да се получи лек и лъскав сос.

Казвам сос, но всъщност се получава нещо като „глазиране“ на готовото ястие , а общото време за приготвяне е около 10 минути. Не съм написала нищо за сол, защото соевият сос е достатъчно солен. Ако прецените, че има нужда, добавете си на вкус.

 пилешки-хапки-на-тиган-с-чайот

Може да се поднесе с или без ориз. Както ви харесва. Очарована съм от чайота, който остана свеж и хрупкав. Въпреки че е запържено, ястието е леко, приятно и много вкусно.

пилешки-хапки-по-китайски

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 10 632 times, 2 visits today)