Пилешки шишчета с мед и горчица – трябва да опитате тази марината. В нея няма нищо необичайно, нищо екзотично, нищо нестандартно, но дори час е достатъчен да придаде на месото вкус, аромат и сочност.

Да печем мръвки на скарата, когато сме на вилата си е нещо традиционно, а в чест на дъщерята, която почти не яде друг вид месо, освен пилешко, днес ви показвам едни разкошни пилешки шишчета. За мариноване на месо сме си говорили и преди. Колкото повече месото престои в марината, толкова по-добре. Понякога, обаче, по ред причини, се налага да се действа по-бързичко. Просто не разполагаш с цяла нощ, а само с час-два, било то защото си зает с друга някаква задача или защото си напазарувал прибирайки се от работа и трябва да сервираш вечеря, и така нататък и така нататък.

В този ред на мисли, не е зле да разполагаме с рецепта за бърза марината, която да овкуси месото за кратко време. Пилешкото може да е много вкусно, въпреки мнението на някои хора, които смятат, че пилешкото филе е сухо, тричаво и с една дума – за нищо не става. Четейки подобни мнения, не мога да не си задам въпроса дали тези „експерти“ сами си приготвят храната… Както и да е – всеки има право на собствено мнение.

Важното в рецептата за тези пилешки шишчета е маринатата, разбира се. Времето за печене също, но на това ще се спра след малко.

Продуктите за пилешки шишчета с мед и горчица:

 • 2 бр. пилешко филе тип „Пеперуда“
 • 30 мл. водка
 • 50 мл. светъл соев сос
 • 1 с. л. мед
 • 1 с. л. мека горчица
 • 50-60 мл. зехтин
 • 2 скилидки чесън (по желание)
 • 1 ч. л. лют пипер на люспи (по желание)
 • черен пипер
 • сол

Допълнително:

 • червена чушка
 • резени лук

Приготвянето на пилешки шишчета с мед и горчица:

Излишно е да казвам – смесете продуктите и овкусете месото. Тъй като приготвянето на пилешки шишчета е елементарно и всеки го е правил поне веднъж, аз ще се спра на две неща. Едното е солта, второто е времето за печене. Третото, което ми се иска да кажа, е по отношение размера на парчетата месо.

Солта – в случай, че разполагате с време и месото ще престои в маринатата няколко часа или една нощ, пропуснете солта като съставка в маринатата. Добавете сол към месото 15 минути преди да го печете. В соевия сос се съдържа сол, така че месото ще е частично овкусено, затова внимавайте с количеството.

Големината на парчетата месо – тук навлизам в областта на личните предпочитания и вкусове. Ние предпочитаме по-големи парчета, които не изсъхват от силата на огъня, месото се изпича, но отвътре е сочно. Основно правило е парчетата да са със сравнително еднаква големина и дебелина, за да се изпекат за едно и също време. Аз разполовявам пилешкото филе. Всяка половина режа по дължина, след което нарязвам на едри „кубчета“ с три разреза по ширина. Е не знам, така както го написах дали е разбираемо, но мисля, че основната идея е ясна.

пилешки шишчета на скара марината

Времето за печене ще зависи от две неща – големината на парчетата месо и силата на огъня. Няма да кажа „печете по 2 минути от всяка страна“, защото ако парчетата са малки, а огънят силен, резултатът ще е препечени, че даже овъглени шишчета. Електрическите скари и грил тиганите достигат определена температура, а дървените въглища – съвсем различна. Ако имате съмнения – просто дръпнете едно шишче от огъня и проверете. И без това трябва да опитате, нали? 🙂

Салати, гарнитури – по желание. Ние се възползвахме от шанса да опитаме прясно приготвена домашна лютеничка, пукани люти чушлета и в лятната жега добавихме биричка за компания на шишчетата.

пилешки шишчета рецепта за марината

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 7 068 times, 1 visits today)