Пилешко филе със сос от горчица и сметана се приготвя за 20-ина минути. Адаптирах една от рецептите на Джейми Оливър, защото ми липсват някои от продуктите, като например горчица на прах и праз. Тоест, праз вече нямам, а и в магазина няма. Мина му времето, така че ще се наложи да почакам, докато пак се появи. Освен това в петък вечер нито ми се готви, нито ми се пишат рецепти.

С риск да ви разочаровам, днешната рецепта няма да има история, нито смешен разказ. Но пък ще има мъдри мисли за виното. Не знам за вас, но аз, както казва един американски актьор, Уилям Клод Фийлдс, –  „Готвя с вино, понякога дори го сипвам в храната.” Неведнъж съм писала, че когато готвите с вино е просто задължително да налеете и на себе си. Повтарям и го потретвам, но след като според Робърт Луис Стивънсън „Виното е бутилирана поезия”, аз изобщо нямам намерение да споря.  Наливам си чаша вино и набързо написвам рецептата, преди да ми е изветряла „бутилираната поезия“.

Продуктите:

4 бр. пилешко филе с кожа (без кости)
5-6 с. л. зехтин
1 пълна с. л. едро смляна горчица
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 мл. бяло вино
200 мл. течна готварска сметана
сол на вкус

2 стръка пресен розмарин (по желание)

Приготвянето:

В загрятата мазнина слагам филетата с кожата надолу да се запържват на умерена температура. Ако котлонът е много силен, ще пръска навсякъде (всички знаем, че нашите пилета са малко нещо роднини на камилите – поели са доста много вода по пътя към магазина). Пържа около 4 минути и обръщам да се запържи от другата страна. Изваждам месото и в същата мазнина запържвам лука и чесъна, но увеличавам температурата. Добавям виното и изчаквам да се поизпари. При сравнително висока температура това отнема до 2-3 минути. Следват горчицата и сметаната. За около минута оставям да ври и дърпам.

рецепти с пилешко филе

Два коментара: Вероятно сте забелязали, че няма никакви подправки, освен солта. Горчицата има много силен вкус, така че тя е самодостатъчна и няма нужда от други подправки. Уважаемият Мистър Оливър препоръчва да се сложи пресен розмарин, който да се пържи заедно с пилето. Личното ми мнение, е че горчицата подтисна аромата на розмарина, и затова този път не присъства. Ваш е избора дали да го сложите. Второто, което трябва да спомена – ако случайно си изтървете ръката и добавите повече течност, сосът ще стане рядък. Ако се чудите дали да добавите брашно или нишесте, за да го сгъстите, аз ще кажа – НЕ! Добавете 1 жълтък и разбъркайте (като при сос карбонара). Жълтъкът ще сгъсти и ще обогати соса и няма да го направи лепкав и кашест.

Повярвайте ми, времето за което ще сготвите, е по-малко от времето което отделихте, за да четете рецептата :). И, моля, не забравяйте, че заслужавате чаша вино, докато готвите!

Пилешко филе със сос

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 10 174 times, 1 visits today)