Ах, тази питка със сирене…
Хубаво я започнах аз, изпълнена с ентусиазъм и похвални намерения, рано-рано сутринта, че да е готова до обяд, да има време да поизстине, защото ще пътуваме и искам да я занеса на домакините ни.

Вече съм казвала, че обикновено не чакам да ми се „захваща“ маята. Е този път ми се получи номера със „захващането“, защото като разтворих маята в млякото, добавих захарчица и брашънце…….. отварям хладилника – няма нито едно яйце. Гледам – и брашното доникъде няма да стигне. Добре, че има магазини за луди като мен, които отварят преди кафяно време!

Бегом до магазина и припотена от търчане се захващам да довършвам питката, че времето не чака! Момчето (да е жив и здрав, че е работяга и явно не е поспалив) направо ми се смя къде съм хукнала за брашно по никое време. Откъде да знае, завалията, че аз съм се разчевръстила питка да меся :). На всичкото отгоре, докато забързано вървя (да не кажа подтичвам) към магазина и си повтарям наум какво трябва да купя, се опитвам да се сетя как се изчислява обиколка на кръг, че да си сметна колко горе-долу ми трябва големината на разточена кора тесто за да обиколя тавата. Смейте се, ама я се опитайте да си повтаряте наум „брашно, яйца, мляко, шунка, бира, сок“ и да смятате обиколка на кръг. Особено ако сте математически инвалиди като мен! Така, след като вече всички знаят колко не мога да смятам, да се върнем към питката.

Оформянето видях ето тук. В блога на Димитрана се казва „Майчина пита“. Просто прекрасно! Аз, обаче, тъй като се стягам да ходя на гости, за по-сигурно, реших, че ще заложа на тестото, което си правя от години. Всички знаем, че точно когато искаш да се представиш добре, нещата се провалят с гръм и трясък.

Ето продуктите за питка със сирене за тава 28 см. :

брашно (800- 900 гр.)
350 мл. прясно мляко
2 яйца + 1 белтък
40 гр. жива мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. олио
2 с. л. оцет
чубрица
червен пипер
300 гр. сирене
масло (маргарин) за намазване
1 жълтък и 1 ч.л. кисело мляко за намазване.

Приготвянето:

В купата на миксера изсипах половин пакет брашно, солта, захарта, олиото, оцета, яйцата, млякото с разтворената мая и останалото мляко. Става една рядка каша към която започвам да добавям брашно докато се получи меко, еластично тесто. Доомесих го, колкото да се събере и да стане меко и еластично.

Половината от тестото разточих на доста голяма кора, която намазах с масло и наръсих със сирене и подправки.Питка със сирене и подправки оформяне

Иска ми се да мога да кажа, че съм успяла да сметна обиколката на тавата, но не. Окомер му е майката! Кола не мога да паркирам, но за тави и тесто – нямам грешка 🙂 !

Оформяне на питка със сирене и подправки

Останалата половина от тестото разделих на две части. Едната част оцветих с куркума, разточих, подмазах с масло, разразях, и „постлах“ в тавата.

Оформяне на пластовете на питка със сирене и подправки втори

Последната част пак разточих на кора, наръсих сирене и подправки, навих на руло и нарязах, като „розичките“ влязоха в това гнезденце.

Оформяне на пластовете на питка със сирене и подправки трети

Свободните ленти от жълтото тесто издърпах, усуках и навих на възелчета. Накрая прерязах основното руло между възелчетата. Оставих я да втасва върху купа, пълна с гореща вода. Тавата с тестото покривам с лист хартия, вестник, страница от рекламни брошури на магазини… каквото намеря. Преди да я сложа да се пече намазвам с разбит жълтък + 1 ч. л. кисело мляко.

Питка със сирене и подправки преди печене

Пекох я 40 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. За да не я загоря отгоре по време на печенето, след като хване коричка, слагам лист алуминиево фолио. Но всички печки пекат различно, така че наглеждайте от време на време какво се случва във фурната.

Питка със сирене и подправки готова

Ето го парченцето. Цветно, ароматно, мекичко и много вкусно! Хапнахме я с добра компания, което е най-важното за всяка питка.

       Питка със сирене и подправки парченце

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 4 165 times, 1 visits today)