Преди време бях попаднала на история, в която се разказваше как на семейни събирания бабата бързала да си задели поне две от тези питки Паркър Хаус преди останалите членове на семейството да посегнат към кошницата с хляба. Всеки път, когато се сетя за тази история, ми е смешно, защото си представям бабка с дяволит поглед, която палаво придърпва хлебчетата към себе си, тайничко завива питките в кърпа и ги прибира в старомодната си чанта.

Когато обаче, опитате тези малки питки Паркър Хаус, ще разберете защо бабата от историята е бързала да се запаси. Представете си хрупкава коричка, пухкава среда и аромат на масло… уверявам ви, че няма да разберете как сте посегнали за второ хлебче!

Историята на хлебчетата е добре известна. Те носят името на хотел Паркър Хаус в Бостън, отворен през 1855 г. от Харви Г. Паркър. Към днешна дата този хотел е в списъка на 10-те най-важни исторически хотели в САЩ, а освен това е и най-дълго непрекъснато работещ хотел. Най-старата напечатана рецепта за питките Паркър хаус е публикувана през 1874 г., а през 1896 г. кулинарният експерт Фани Фармър ги описва в „Boston Cooking-School Cook Book“.

Има много интересни предположения за това как са измислени хлебчетата Паркър Хаус. Повечето от тях са свързани с ядосан пекар, който хвърля недовършени рула в пещта, откъдето идва характерния им външен вид.

Работещите с квас са запознати с дългите процеси на ферментация и предизвикателството тестото да задържи определена форма в продължение на 10-12-14 часа, когато не е в специална форма за втасване. В случая с хлебчетата Паркър, както и с хлябът Матера например, характерната форма е важна и въпреки, че съм виждала и други начини за оформяне, мисля, че точно това прегъване на тестото и печенето на индивидуални питки (а не подредени в тава), дава тази отличителна хрупкавост на коричката. Маслото, разбира се, също има своята роля и значителен принос за вкуса и аромата. Аз ще посоча продуктите и начините да приготвите питки Паркър Хаус с квас и с мая, а вие може да изберете как да ги приготвите.

Продуктите за питки Паркър Хаус с квас – 24 бр.

  • 400 г. брашно
  • 100 г. освежен твърд бял квас (левито мадре) (7 г. суха мая или 20 г. жива мая)
  • 100 мл. топло, но не горещо, прясно мляко
  • 100 мл. топла вода
  • 30 г. захар
  • 1 яйце
  • 50 г. разтопено масло, плюс още 30 г. за намазване
  • 8 г. сол

 хлебчета-Паркър-хаус

Приготвяне:

Освежете си квас (закваска), с която ще замесите хлебчетата. Предвидете 4-6 часа докато закваската утрои обема си.

В купа смесете прясното мляко, водата, разтопеното масло и яйцето. Добавете захарта и разбъркайте добре докато захарта се разтвори.

Добавете брашното, размесете с течните съставки и накрая добавете кваса. Размесете докато всичко се обедини в меко тесто и оставете да почине 30 минути.

Добавете солта.

Измесете добре докато се получи гладко тесто.

Омесеното тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио за свежо съхранение.

Направете три разпъвания на тестото през 30 минути. (Stretch and fold).

Покрийте купата с фолио за свежо съхранение (или затворете с плътно прилепващ капак) и оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 50-60%.

Изсипете тестото на плота и върху леко набрашнена повърхност разточете кора с дебелина 1 см.

С помощта на ринг или чаша изрежете кръгове с диаметър 5-7 см. С обратната страна на ножа (или с дървено шишче) притиснете всяко кръгче малко встрани от центъра, така че да се образува гънка.

Намажете с разтопено масло, прегънете по гънката и леко притиснете с пръсти.

Оформените питки се подреждат в тава върху хартия за печене. Оставете достатъчно разстояние помежду им, защото те ще утроят размера си.

Питките се покриват с фолио за свежо съхранение и се оставят да втасат докато удвоят обема си.

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса за 18-20 минути до златисто. След изваждането, намажете веднага с масло и преместете върху решетка докато изстинат напълно.

питки-паркър-хаус-стъпка-по-стъпка

Приготвянето на питки Паркър Хаус с мая:

Непременно трябва да опитате тези ароматни и маслени питки Паркър Хаус, а при работа с мая времето за приготвянето им ще е много по-кратко. Ето стъпките, които да следвате:

В купа смесете млякото, водата, захарта и маята. Разбъркайте докато маята се разтвори. Добавете яйцето и разтопеното масло.

Започнете да добавяте брашното постепенно докато получите гладко тесто. Измесете добре, прехвърлете тестото в намаслена купа и покрийте с фолио за свежо съхранение.

Оставете тестото да втаса докато удвои обема си. Изсипете на плота и върху леко набрашнена повърхност разточете кора с дебелина 1 см. Оформете хлебчетата с помощта на ринг, притиснете всяко кръгче с обратната страна на ножа, намажете с масло, прегънете и подредете в тава върху хартия за печене.

Оставете оформените питки да втасат отново докато удвоят обема си – 45-60 минути.

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса за 18-20 минути до златисто. След изваждането, намажете веднага с масло и преместете върху решетка докато изстинат напълно.

питки-паркър-хаус-рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 252 times, 1 visits today)