Хубаво нещо са празниците, но трябва да се яде преди тях, след тях, че и поне по два пъти на ден. Не е задължително, но е желателно. Днешното ястие е наречено пица от кайма поради липса на по-добра дума. Може би трябваше да го нарека „Запеканка с кайма“, но името не е важно. Взех идеята на приятелка, която показа гръцкият вариант на това ястие „Кималидико“, но ми се наложи да импровизирам по самата идея.

Представете си сега – петък следобед. Ранен следобед, около 4 часа. Решавам да намина да видя две приятелки на работа. Звъня учтиво да проверя дали не са претоварени, че Петъците са едни особени дни. За щастие, те са прегърнали идеята „В Петък не работим, че да не се спомине шефа“ и ги заварвам, потънали в блажена скука и планове за предстоящите празнични дни. Както се казва – Дай Боже всекиму!

Куклите ми дават едно кафенце и се започва обичайният женски кръговрат на разговора – мъжете, децата, студентите, абитуриента, работата, кой кого видял… знаете как е. Нищо човешко не ни е чуждо! И докато вървят сладките приказки, аз не се и сещам, че излязох „за малко“, а предстои да приготвям и вечеря. Малко, малко… колко да е малко? Кафенце все пак 🙂

Вече около шест, шест и нещо (навлизаме значи във времето на коктейлите) мъж ми звъни да ми каже, че излиза „за малко“, но ще се върне за вечеря с един приятел! Чудно! Манджа – няма! Обща наличност на продукти за манджа – половин кило кайма. Бройки народ за нахранване – пет! Време за допълнително пазаруване – нула.

бързи-рецепти-с-кайма-пица-от-кайма-запеканка-с-кайма

Скачам в такси и докато шофьорът ми говори някакви работи, аз вежливо кимам и се съгласявам с всичките му твърдения, без дори да ги чувам. В главата ми прелитат идеи как да оползотворя тая каймица и то по такъв начин, че 5 големи човека да се нахранят. Кюфтета, казвате? Не става. Трима мъже по три-четири кюфтенца… не стига каймата. Чушки пълнени? Не става, искат време.

Та тогава се сетих за гръцката пица от кайма или запеканка от кайма на Женя. За беля, прави се с домат. Аз пък, като никой път, и домат нямам. Ясно, ще се импровизира!

И така – продуктите:

  • 500 г. кайма
  • 2 филии хляб
  • 3-4 стръка пресен лук
  • шепа накълцан магданоз
  • 10-ина печени пиперки (чушки)
  • 5 яйца
  • 150 гр. кашкавал
  • сол, черен пипер, чубрица, кимион – на вкус

Приготвянето:

Включих фурната да се загрява на 180 градуса и се разчевръстих. Омесих каймата с подправките, добавих пресен лук и магданоз, накълцани на ситно и двете филии хляб, накиснати в гореща вода (и изцедени след това). Настелих каймата в тавичка, подмазана с масло. Върху нея подредих печени пиперки от домашна консерва и сложих във фурната за 15 минути.

Докато основата се запичаше, разбърках 5 яйца и настъргах кашкавала. Добавих ги към каймата и върнах във фурната за още 15 минути.

Красотата на рецептата е, че е просто идея. Както казах, гръцкият вариант е с резени домати. Върху основата от кайма може да се сложи абсолютно всичко, което се сетите или ви попадне пред погледа докато тършувате в хладилника – парченца топено сирене, останал колбас, кисела краставичка и така нататък.

Поднесена със салата и бира, тази бърза пица от кайма може да ви измъкне от всякакви ситуации и да предложите топла вечеря дори на гости.

идеи-с-кайма-пица-от-кайма

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 9 653 times, 1 visits today)