Милинки със сирене, замесени с квас – вкусни, мекички, въздушнички или както казваме – душички! Най-вкусно е дънцето, хрупкаво, маслено и ти става едно блажно, блажно, та не усещаш как посягаш за второ и за трето парченце.

Много от нас са отраснали с тестените закуски от малките павилиони по пътя за училище, а и до днес, традиционните тестени закускирогчета, мекици, банички, софиянки, гевреци – се предлагат като асортимент в почти всяка закусвалня и са любими на мало и голямо.

Както знаете, рецепти за милинки има мнооооого! То са Сливенски, то са Ямболски, но независимо с кой от двата вида сте свикнали, тази рецепта е лесна за изпълнение, независимо дали работите с квас или с мая.

По същината си милинките се приготвят с обикновено тесто за хляб, в което е добавена мазнина, но се различават в заливката и тук пак опираме до детските спомени и региона, в който живеете. За мен милинката си е солена, но много хора обичат да им е по-сладичко, така че ръсенето със захар остава по ваше желание.

Традиционните милинки са изпечени в индивидуални форми и приличат на цвете, от което да си откъснеш „листенца“. Моите милинки със сирене са в семеен стил, тоест в тава. Пак си откъсваш, само дето цветенцето е по-големичко.

Аз смесих прясно мляко и вода, за да е по-богато тестото, но вие може да ползвате само вода.

Продуктите за пухкави милинки със сирене:

 • 500 г. бяло брашно
 • 150 мл. вода (изворна или филтрирана)
 • 150 мл. прясно мляко
 • 2 с. л. кисело мляко
 • 60 мл олио (или разтопено масло)
 • 110 г. освежен твърд бял квас (или 7 г. суха мая)
 • 10 г. сол
 • 10 г. захар

За заливката:

 • 100 г. кисело мляко
 • 100 г.  сирене
 • 60 г. масло
 • 1 с.л. брашно (или галета)
 • 1 ч. л. сол

Приготвянето на пухкави милинки със сирене:

Тук отново ще разделя рецептата на две за тези от вас, които ползват квас и за тези, които ползват мая. Всички, които работят с квас, са наясно, че това е един по-дълъг процес, който има своите особености. Ако работите с мая – по-надолу съм описала процеса за работа и с мая, който е значително по-кратък.

рецепта за милинки със сирене стъпка по стъпка

Приготвяне на милинки с квас:

Освежете си квас (закваска), с която ще замесите милинките. Предвидете 4-6 часа докато закваската утрои обема си.

В купа (мерителна кана или друг удобен за вас съд) смесете водата, млякото, киселото мляко, олиото и захарта. Разбъркайте, за да се разтвори захарта.

Сипете брашното в дълбока купа и добавете течните съставки. Размесете добре, ако е необходимо – добавете 1 с. л. кисело мляко, покрийте с фолио и оставете за 30 минути настрани.

Добавете кваса и размесете много добре. Оставете тестото да отпочине за 30 -40 минути.

Добавете солта.

Измесете добре в продължение на 10-12 минути по метода Slap and fold докато получите гладко тесто. Ако месите с миксер с приставка за тесто, месете на ниска скорост – три серии по 5 минути с почивка по около минута.

Омесеното тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио.

Направете три разпъвания на тестото през 30 минути. (Stretch and fold).

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 50%.

Изсипете тестото върху леко намаслен плот и разделете на 4 равни части, а всяка от тях на още 4, така че да имате 16 парчета с еднаква големина, а ако предпочитате по-малки топченца, разделете тестото на 24 или 32 части.

Оформете топчета и подредете в намаслена тава. Покрийте с фолио за свежо съхранение, намазано с олио и оставете оформената милинка да втасва докато удвои обема си. Може да поставите тавата в голям найлонов плик и да приберете в хладилника за през нощта. В зависимост от силата на кваса и температурата на хладилника може да се наложи вашите милинки да втасват и на стайна температура. Моят хладилник е доста студен и аз изваждам тавата рано сутринта за да имат време милинките да „довтасат“.

След като милинките са втасали, загрейте фурната на 180 градуса.

В купа смесете киселото мляко и натрошете сиренето. Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и запържете за около минута. Разпределете внимателно заливката върху тестото, а отгоре – запръженото масло.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор, за около 40 минути, до златисто.

рецепта за милинки със сирене

Приготвяне на милинки с мая:

В купа (мерителна кана или друг удобен за вас съд) смесете водата, млякото, киселото мляко, олиото и захарта. Разбъркайте, за да се разтвори захарта.

Сипете брашното, сухата мая и солта в купа и добавете течните съставки. Размесете добре, ако е необходимо – добавете 1 с. л. кисело мляко.

Измесете добре докато получите гладко, меко и еластично тесто.

Оставете го да втаса докато удвои обема си.

Изсипете тестото върху леко намаслен плот и разделете на 4 равни части, а всяка от тях на още 4, така че да имате 16 парчета с еднаква големина, а ако предпочитате по-малки топченца, разделете тестото на 24 или 32 части.

Оформете топчета и подредете в намаслена тава. Покрийте с фолио за свежо съхранение, намазано с олио и оставете оформената милинка да втасва докато удвои обема си.

След като милинките са втасали, загрейте фурната на 180 градуса.

В купа смесете киселото мляко и натрошете сиренето. Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и запържете за около минута. Разпределете внимателно заливката върху тестото, а отгоре – запърженото масло.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, до златисто.

милинки със сирене с квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 16 995 times, 2 visits today)