Баница Сюзерена

Помните ли приказката за джуджето Дългоноско? Това, което трябвало да приготви царицата на баниците – „Сюзерена“? А билките „гали стомахче“ и „кихни сладко“ помните ли? Кихни сладко, която цъфти само при пълнолуние под кестени. А галистомахче пък се оказа ето това !

Тази приказка беше много любима на сина ми, когато беше малък. Имаше си собствен касетофон и касети с приказки, които слушаше вечер за приспиване (модерна работа…. не е като да не сме му чели и книжки, ама нация техническа). И това малко човеченце ми пристигна един ден със заявка за баница „Сюзерена“, ама като от приказката. Ами сега!!!

Мислих, премислях, моментално прекръстих чубрицата и мащерката и му сътворих ей тая пълнена баница. Ама и той беше хитрец. Стоеше и гледше изкокорен какво слагам (като че ли му разбира главата) и дали не шикалкавя, а аз го послъгвах, че нещо много ми е притрябвало и го пращах да ми донесе от другата стая я някоя книжка, я нещо друго…. Театър! Оттогава баницата претърпя различни варианти, но днес се сетих за нея, че ми останаха кори от крем пита и тази вечер ще има изненада за вече порасналият ми син.

Продуктите за тавичка с диаметър 22 см:
6 кори за баница (марката няма никакво значение. В случая са Белла.)
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
5-6 гъби
200 грама пушено филе
1 парче наденица
2 с. л. доматено пюре
кашкавал
2 яйца
2-3 с. л. олио
сол и пипер на вкус
щипка чубрица
щипка мащерка

Запържвам гъбите и лука в 2 с. л. олио. Към тях добавям колбасите да се позапържат и след като дръпна тигана от котлона добавям доматеното пюре и подправките. Плънката трябва да е доста „суха“, почти без никаква течност. В подмазана тавичка подреждам 3 кори, като всяка намазвам с олио, така че да образуват нещо като гнездо.

Баница Сюзерена приготвяне рецепта

Изсипвам плънката, настъргвам кашкавал (тук има ръснат дори остатък от пармезан) и поливам с 2-те яйца, които съм разбила с вилицата в купичка. Отгоре подреждам другите 3 кори, като пак мажа с олио между тях.

Бърза-рецепта-баница-сюзерена

Пека 20-25 минути в предварителна загрята фурна на 200 градуса. Още топла я обръщам в табличка и ….. това е цялата работа.

Пълнена баница Сюзерена кихнисладко

За нула време имам приказна баница „Сюзерена“!

(Visited 6 564 times, 1 visits today)