Ооооох, ох, ох… Пълнени чушки с кайма и ориз – фундаментално ястие от българската кухня. В съревнованието с мусаката и бобът, не знам кой ще спечели. Любими са на мало и голямо, и много малко са хората, които не обичат чушки.

Аз съм едно от тия диванета, които не припадат по чушките. Харесвам ги само по три начина, които приготвям редовно, но ужасно мразя сурови чушки. А в салата, направо ги ненавиждам. Не мога да ги ям нито печени, нито сурови. И като ги видя наситнени вътре в салатата, лошо ми става. Почва едно чоплене, пощене… не ти е работа. А! Да кажа, че зелените чушки пък най-не ги обичам. За мен чушката трябва да е червена и толкоз!

пълнени чушки с кайма и ориз

Дълги години изобщо не ядях никакви чушки. После се научих да ги готвя по моя си вкус. Те тия, пълнени чушки с кайма и ориз, могат да скарат 100 домакини. Всяка къща си има табиет, рецепта, методика и всеки ще ви каже, че неговата рецепта е най-вкусна. Сигурно има поне 100 начина да се сготвят пълнени чушки с кайма и ориз. То с домат, без домат, в тенджера, във фурна, със сос, без сос, лудница просто! Ако си начинаещ готвач и потърсиш рецепта, може да се побъркаш от варианти. Аз никога не съм готвила, нито пък яла, пълнени чушки с кайма и ориз, варени в тенджера.  У нас винаги са се приготвяли във фурната, но има хора, които ги варят.

И аз ще добавя моят принос към хаоса от рецепти. Защото обичам да ми е лесничко, ако може манджата да се готви сама, и да си го кажем направо – за човек, който не обича чушки, тия ги хапвам с кеф!

 Продуктите за пълнени чушки с кайма и ориз:

  • 10-12 чушки
  • 500-600 гр. кайма
  • 1 гл. лук
  • 1 морковче
  • 1 домат (настърган) или 1/2 ч. ч. от консерва
  • 2/3 ч. ч. ориз
  • 1 ч. л. червен пипер

За сос:

  • 2 яйца
  • 2 с. л. л. с връх брашно
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 200 мл. прясно мляко

чушки пълнени с кайма

За всички е ясно, че приготвянето започва с пълнежа за чушките. Лукът и морковът, нарязани на ситно (за по-лесно направо настъргвам моркова), запържвам в 3-4 с. л. олио. Добавям каймата и запържвам докато стане на трохи. Добавям доматите и оставям да изври течността, а накрая добавям ориза. Запържвам го докато се „остъкли“ и след това добавям червения пипер, който също запържвам за около 1 минута и дърпам от котлона. Няма да давам акъл какви подправки да слагате. Аз слагам по наш вкус – 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. кимион, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Имало е случаи да нямам морков или домати. И без тях, чушките си стават. Не е толкова фатално!

С чаена лъжичка пълня чушките и това е най-бавната и пипкава част. Трудно е да кажеш кога една чушка е добре напълнена, че ако много я натъпчеш, ще се пукне по време на печенето. Но пък полу-празна чушка е по-неприятна, нали? Та, напълвам чушките, подреждам в тава и наливам вода, но без да ги покрива. Посолявам и водата. Солта в плънката не е достатъчно да овкуси цяла тава чушки. Пека ги на 180 градуса около 45 минути, обръщам ги и ги връщам за още 30-ина минути във фурната. Ако водата е много извряла, доливам, защото тя ще трябва после за сос.

Сега за соса. Преди доста време ме научиха на този номер и оттогава си приготвям соса само така. Продуктите за соса разбърквам на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждам ги от фурната, заливам с кашичката и разбърквам. Направо в тавата. Ако ви звучи странно, не забравяйте, че тавата излиза достатъчно гореща, за да сгъсти соса. Това е. Не я връщам повече в печката. Сосът е готов буквално за 1 минута.

 чушки пълнени

      Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 123 574 times, 7 visits today)