Това пълнено пиле с бекон и пушено топено сирене се настани трайно в дома ни през последните няколко месеца. Рецептата отново е на Русев, който, според мен, тайничко чете кулинарни сайтове или гледа кулинарни предавания. Или просто си е гениален!

Горното твърдение идва да докаже, че миткането с приятелки се отразява изключително благотворно върху Мъжката Изобретателност. Неведнъж съм казвала, че Русев е изключителен майстор на скарата – пържолки, риби, а когато му се даде възможност сътворява интересни и вкусни рецепти, при това само с налични продукти. Последният пример за това беше бялата риба на фурна и ако още не сте я опитали… само сте загубили от това!

Интересното в рецептата за пълнено пиле с бекон и пушено сирене е, че се пече в плик. Аз рядко ползвам пликове за печене и една опаковка пликове се мотаят от много време, но ето че Русев им намира приложение. Звездата в ястието, разбира се е пилето, но беконът е акцентът, а пушеното топено сирене добавя чуден аромат и вкус.

Продуктите:

  • 1 пиле
  • 150-200 г. бекон
  • 1 опаковка пушено топено сирене
  • 25 г. масло (1 с. л.)
  • 3-4-5 гъби (по желание)
  • сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, лют червен пипер

Допълнително:

  • 2-3 с. л. бира
  • 2-3 с. л. бяло вино
  • 25 гр. масло (2 с. л.)

Приготвянето:

Приготвянето на нашето пълнено пиле с бекон и пушено сирене започва с подправяне на пилето със сол червен и черен пипер отвън и вътре в кухината. Чубрица, риган и мъничко лют пипер се натриват допълнително от външната страна.

Беконът и пушеното топено сирене, нарязани на кубчета влизат в кухината на пилето заедно с лъжица масло. С клечки се „затварят“ от двете страни кожите, за да не изпада плънката. Клечките се режат или счупват, за да не стърчат и да пробият плика. Възможно е да не се събере всичко, но това не е проблем. Пилето се слага в плик за печене заедно с остатъка от пълнежа. Добавят се виното, бирата и втората лъжица масло. Пликът се затваря добре и пилето се пече за час, час и 20 минути на 180 градуса. Не се притеснявайте, че течността е малко. Напълно достатъчна е, а при печенето в плик тя не се изпарява, а се допълва от соковете на самото пиле. Както всички знаем, нашите пилета са поели достатъчно вода преди да ги сготвим.

По отношение на плика за печене – у нас никога не правим дупки в плика. Ако сте свикнали да надупчвате – ваша воля. Как точно ще разположите пилето също е по ваш избор – с гърдите нагоре или надолу. По правило, когато пилето се пече с гърдите надолу, те остават по-сочни, защото се напояват от соковете на месото по време на печене. Важното е, че заради плика всички аромати от подправките, бекона, пушеното сирене, виното и маслото се обединяват, месото се овкусява, а сосът, който се получава е просто… мммм!

Не ви предлагам гарнитура. Ориз, картофи, задушени или гриловани зеленчуци, свежа салата – въпрос на избор!

 

пълнено-пиле-с-бекон-и-топено-сирене

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 6 288 times, 1 visits today)