Пържени калмари или калмари по гръцки? За мен са си пържени калмари, въпреки че братята гърци са невероятни майстори на калмарите. Не знам защо името „Калмари по гръцки“ се наложи и се употребява масово, но нямам намерение да разсъждавам по темата.

Да поседнеш пред порция пържени калмари си е класика на всички времена, а дори и да не сте планирали почивка по морето, може да доведете морето при себе си без усилие. Рецептата за пържени калмари е изключително лесна и ако подходите правилно в чинията ви ще има вкусни калмари, хрупкави отвън и крехки отвътре.

Две думи за калмарите. Когато става въпрос за пържени калмари предварителна топлинна обработка като варене, например, не е нужна. Вече съм казвала същото и в рецептата за панирани калмари, и в рецептата за калмари с пикантен сос. Малко време и висока температура отново е основен принцип, както и задължителното предварително почистване.

Продуктите за пържени калмари:

  • 4-5 туби калмари
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100 г. бяло брашно
  • 100 г. царевично брашно
  • около 1 литър олио

пържени калмари калмари по гръцки

Приготвянето:

Калмарите трябва да са напълно размразени и да няма парчета лед в тубите. Тубите се заливат с гореща (вряла) вода и се оставят във водата за около 1 минута. В момента, в който ги залеете ще видите как променят формата си (леко се издуват). Калмарите се изцеждат от водата и се почистват от остатъци от роговата пластина и външната ципа. Тя е много тънка, но обелването е сравнително лесно. Прекарайте острието на ножа по повърхността на калмара, но без да правите разрез. Целта е да може да хванете ципата и да я премахнете.

почистване-калмари

как се чистят калмари

След като калмарите са почистени, нарежете ги на шайби с дебелина около 1 см. Ако предпочитате, може да ги нарежете на шайби по 2 см. В някои таверни са ни поднасяли пържени цели туби калмари, но ако правите за пръв път, дебелина около 1 см. е добро начало. Сложете в гевгир да се отцедят от остатъчна вода по тях. Овкусяват се със сол, черен пипер, лют пипер или други подправки по ваше желание.

Двата вида брашно се смесват и калмарите се овалват. Най-добре става, ако смесите брашната в найлонова торбичка, добавите калмарите и разтръскате. Преди пържене изтърсете излишното брашно от шайбите. Посочила съм ориентировъчно количество. Може да смесите повече или по-малко, но е важно двата вида брашно да са поравно.

Аз не ползвам фритюрник, а тенджерка в която наливам около 5-6 см. олио. Тъй като всеки има различни по обем съдове, затова уточнявам нивото на олиото. Изчакайте олиото да загрее добре. В противен случай калмарите ще поемат мазнина вместо да се изпържат.

рецепта за пържени калмари по гръцки

Пърженето на калмарите – правете го на части. Пускайте в загрятото олио 6-7-8 шайби, но не повече за да не пада температурата на олиото. Казвам 6-7 шайби, но това е условно, разбира се, защото ако имате голям съд, може и 10 шайби да пуснете, стига да се съберат. Важното е олиото да е добре загрято, но не твърде горещо. Пържете около 3 минути до златисто. Ако се наложи (ако калмарите покафеняват твърде бързо) намалете температурата на котлона. Извадете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и пуснете в олиото следващата порция калмари.

Поднасят се топли и оттук нататък ви трябват само парчета лимон, студена бира и приятна компания. Нищо повече. По желание направете сос от 3 части кисело мляко, 1 част майонеза, копър, сол, черен пипер и скилидка чесън.

пържени калмари рецепта калмари по гръцки

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 107 532 times, 1 visits today)