Днес ще пиша много бързо, което означава, че и вие ще четете бързо и няма да си губите времето да висите в интернет. Още по-малко ще си губите времето пред печката, защото рецептата за лятна салата от пържени чорбаджийски чушки отнема има-няма 5 -10 минути.

Чорбаджийските чушки са една по-особена порода. Тънки, елегантни, че чак слаботелесни! По природа не са особено люти и не за тях е измислена онази песен „Чушката люта, пак люта…“.

Идеални са за такива като мен, които не могат да ядат върло люто, но все пак обичат пикантна нотка. Рецептата става и за бърза консумация и за зимнина. На нашето ранчо присъстват почти винаги на трапезата, защото много си вървят с кюфтета, кебапчета, пържолки, шишчета и бира.

 чорбаджийски-чушки

Продуктите ще дам като количество за една салата, а всеки може да увеличава количествата според наличните чушки:

  • 10-ина чорбаджийски чушки
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. оцет
  • 3-4-5 с. л. олио за пържене
  • магданоз или копър (по желание)

Приготвянето:

Нарязаните чорбаджийски чушки се запържват в олиото на умерен огън. За да не пръскат и да не подскачат из тигана – захлюпваме с капак. Така ефектът е двоен – хем се пръжват, хем се задушават, защото те отделят малко течност, която им е достатъчна да ги задуши. Виждате, че няма препържено или почернеличко, а запазват цвета си свежо зелен, въпреки топлинната обработка.

Когато поомекнат (при такова малко количество времето е 10-ина минути) в тигана влиза всичко останало – сол, захар, оцет, чесън и магданоз. Още едно хубаво разбъркване, дръпваме от огъня и ги оставяме да си изстинат под капака.

Ако искате да правите зимнина – още докато чорбаджийските чушки са горещи се слагат в бурканчета, затварят се добре и се поставят с капачетата надолу.

салата-от-чорбаджийски-чушки

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 142 times, 1 visits today)