Пържени чушки с яйца и сирене е едно изключително бързо и лесно ястие, което може да си приготвяте през цялото лято. В някои краища на страната го наричат „Селска манджа с пържени пиперки“, „Бъркани яйца с чушки и сирене“, но както и да го наречете, това простичко постно ястие ще ви хареса, особено ако сте любител на пипера.

Аз не се славя като голям почитател на пиперките и като малка тази манджа я ненавиждах. Ама не просто да я мразя, разбирате ли? Няма значение дали е приготвена от баба ми или майка ми, аз изпитвах непреодолимо отвращение още като я видех. Знам, че за много хора тези обикновени манджички са свързани с детски спомени за нещо вкусно, приготвено от баба, но тия пиперки с яйца дълги години бяха забранени и дума не давах да се издума.

Нещата не се промениха докато не започнах да ги приготвям в собствената си кухня. Не стига, че започнах да ги приготвям, а дори ми харесват! Революция! Нямаше да ви занимавам с тази простичка рецепта, но преди време ги приготвих за приятели. За моя изненада, никой в компанията не беше опитвал точно този вариант и моите скромни пържени чушки обраха овациите, а пържолите останаха на заден план!

Искам да отбележа, че предпочитам да приготвям ястието с добре узрели, месести, червени пиперки, от тези с плътното, вкусно месо. Те имат един особен, специфичен, сладък вкус на отиващо си лято и първи есенни дни. Не е като да не съм пържила и зелени пиперки, но вкуса е различен. Толкова по въпроса за чушките (пиперките), минаваме по същество!

В тази рецепта целта е да имаме кремообразни яйца. Това е тънкият момент. Яйцата не трябва да са препържени и да станат на трохи. Що се отнася до количеството, винаги може да увеличите броя на чушките, да намалите сиренето или яйцата, така че да напасне на вашия вкус. Просто спазвайте начина на приготвяне.

пържени пиперки с яйца и сирене

Продуктите за пържени чушки с яйца и сирене (4 порции):

  • 10 едри червени чушки, изпечени и обелени
  • 50 г. масло
  • 30 мл. зехтин
  • 8 яйца
  • 250 г. краве сирене, натрошено
  • Пресен магданоз за поръсване

Приготвянето:

Нарежете печените чушки на едро.

В тиган загрейте маслото и зехтина и изпържете чушките до златисто.

как се правят пържени чушки с яйца и сирене стъпка по стъпка

Намалете котлона на слаб огън, добавете яйцата и разбъркайте. Ако се налага, дръпнете тигана от огъня. Важно е температурата да не е висока за да могат яйцата да останат кремообразни и нежни.

Когато яйцата са готови (отнема около минута-две при непрекъснато бъркане), добавете натрошеното сирене, разбъркайте и свалете от огъня.

Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.

Коментари:

Може би сте забелязали, че в рецептата няма сол. Солта в сиренето е достатъчна и аз не добавям, но ако на вас ви е безсолно, добавете според вкуса си.

Рецептата за пържени чушки с яйца и сирене може да се изпълни с печени чушки от буркан, замразени чушки, зелени, червени или смесени.  Ползвайте каквито чушки имате.

рецепта за постни пържени чушки с яйца и сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 25 580 times, 1 visits today)