Рецептата за пържено фиде с ориз знам от колежка. Ако сте любители на турската кухня, сигурно сте  опитвали пилаф с фиде. Не мога да твърдя, че това са едни и същи неща, защото при пилафът оризът е по-сипкав и пръхкав, но принципът е един и същ. Правя го, когато ми трябва бърза и светкавична гарнитура.
Само по себе си това е много вкусно постно ястие и дори аз, страстния поклонник на кюфтетата, го харесвам самостоятелно.

пържено фиде с ориз рецепта

Пържено фиде с ориз е изключително простичко за приготвяне. Необходими са три обикновени съставки, които се намират във всяка кухня, по всяко време.

За 4 порции са нужни:

50 гр. масло
топка фиде (не знам как се нарича навитото фиде, но ще го видите на снимката)
1 ч. ч. ориз
1 1/2 ч. ч. вода
сол на вкус

В сгорещеното масло натрошавам фидето и пържа докато стане кафеникаво, с цвят на карамел, а не тъмно-кафяво, отиващо към прегоряло. Фидето се изпържва бързо и е добре да не се отделяте от котлона и да разбърквате.

фиде пържено фиде с ориз

Ориза го измивам и отцеждам. Добавям го към запърженото фиде. Като се запържи, добавям водата. Съотношението е 1 част ориз към 1 1/2 част вода. Посолявам и след като заври, поставям капака и оставям на много слаб котлон (моите котлони са с 9 степени. Оставям ориза на 3-та степен). Отнема около 25 минути да се поеме цялата вода.

 

 рецепта за пържено фиде с ориз

пържено фиде с ориз гарнитура

 Дърпам от котлона, покривам с кърпа и слагам капака за 15-ина минути. Това е всичко. Вариантите – вместо вода да се добави бульон, подправки на вкус (куркума, пипер, босилек, кимион….). перфектно е за гарнитура на кебап, мръвки със сосче, но и без нищо друго си е много вкусно. За да останат оризчетата цели, аз разбърквам с вилица след като махна кърпата. Колкото по ситно е начупено фидето, толкова по-добре. Аз много-много не се престаравам, както е видно, въпреки че знам правилата. 🙂

 

пържен ориз с фиде рецепта

 

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 13 895 times, 1 visits today)