Едно от най-любимите сладки неща на мъжа ми е реване с прясно мляко, а не със захарен сироп. Рецептата е на свекърва ми и никога не съм търсила или чела други рецепти.

Знаете, че когато човек си е свикнал с нещо, той си го търси, а няма нищо по-добро на тоя свят от „както го прави майка ми“. Та така… Научих се и аз да правя реването по този начин, а и децата ми се научиха да го харесват така.

Преди време занесох от това реване с прясно мляко на приятелка, с която седнахме на по кафе в центъра. Дойде и друга приятелка и се заформи една женска седянка, не ти е работа. Че като подкараха реването с едни лъжички за кафе… Още са ми пред очите как го хапваха от кутията като недохранени сомалийчета баш на центъра пред Общината. Отдавна съм обещала да дам рецептата, но то може ли изпонаготвиш всичко, което искаш?

Рецептата е толкова простичка, че никога не съм я записвала в тефтер. Аз си я знам като „4 по 4“ :). Времето, което отнема е 10 минути, а като постои в хладилник е уникално вкусно и не тежи като сладкишите със захарен сироп.

Продуктите за реване с прясно мляко:

  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • 4 с. л. пшеничен грис

За заливка:

Приготвянето на реване с прясно мляко:

Яйцата разбивам на висока скорост. Захарта  добавям лъжица по лъжица докато стане на гъст пухкав крем. Те вдигат обема си тройно, че и четворно. В купичка смесвам брашното и гриса и добавям към разбитите яйца, но разбърквам БАВНО на ръка с шпатула. Целта е въздуха, който е вкаран в разбитите яйца да си остане там. Сместта изсипвам в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Пека в предварително загрята фурна на 180 – 190 градуса за 20 – 25 минути.

рецепта за реване с прясно мляко

Веднага след изваждането разрязвам с ножа и заливам с млякото, в което е разтворена захарта и ваниловия екстракт. Реването си „изпива“ всичкото мляко. Препоръчитeлно е млякото да се свари предварително. Сегашните млека, особено тези, които се продават в кутии са с голяма трайност, но това не важи за млякото, което е в найлонови опаковки. Така че,  по-добре да си го подварите и охладите преди да залеете реването. Ако пък имате домашно мляко, то тогава е задължително. Случва се да слагам и по цял литър мляко, и тогава реването леко „плува“, но пък според сина ми, точно така трябва да е, че да може да се яде направо от тавата с лъжицата. Оставям го да се охлади и прибирам в хладилника.

как се прави реване с мляко

Споделете този сочен разкош с приятелки и любими хора!

реване

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Точена сиропирана баница

(Visited 13 035 times, 1 visits today)