Редена запеканка с печени чушки и сирене, или „печенак“, както свекър ми нарича този вид ястия, не е нищо ново, нито непознато. Това е ястие, което приготвям по всяко време на годината, по-често през лятото, когато пипера е в сезон, но и аз, като почти всяка мама се запасявам с печен пипер за зимата, така че това простичко ястие ни връща ароматите на лято и през студените дни.

Тъй като в рецептата се ползват само основни продукти – печени чушки, сирене, яйца, домати – веднага ще кажете –  това е миш-маш, ама печен. И да, и не. Вкусът е различен, защото ястието минава през фурната, а като се добави и малко кашкавал, става още по-богат.

Признавам си веднага – понякога добавям и нещо месничко – било то колбас, било бекон, шунка или сушена наденица, но като цяло това е едно от безмесните ястия, които обичаме да хапваме и дори аз, като човек, който не припада чак толкова много по печения пипер, го харесвам. Вкусно е както топло, така и студено.

За вкуса няма какво да обяснявам, тъй като комбинацията печен пипер-сирене-домати е позната на всеки. В тази рецепта, единственото, за което трябва да се внимава е количеството на солта. Сиренето си е солено и ако не сте го обезсолили предварително, ще ви е нужна съвсем малко сол. Вие, разбира се, може да увеличите бройката на печените чушки, да добавите 1-2 яйчица или малко повечко кашкавал – според вкуса на вашето семейство.

Продуктите за тази редена запеканка с печени чушки:

  • 12 бр. едри печени чушки
  • 600 г. бяло саламурено сирене
  • 2 едри домата
  • 5 яйца
  • 4-5 с. л. олио (или 40-50 г. масло)
  • 100 г. настърган кашкавал
  • сол, черен пипер, щипка чубрица или риган

Приготвянето:

Чушките се подреждат на дъното на тавичка, плътно една до друга и се овкусяват с малко сол, черен пипер и сух риган.

Сиренето се нарязва на „филии“ с дебелина около 1 сантиметър, които се подреждат върху печения пипер.

Доматите също се нарязват на филии с дебелина около 1 сантиметър и се подреждат върху сиренето.

Добавя се мазнината и ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 20-25 минути.

Тавичката се изважда от фурната, поръсва се настъргания кашкавал и ястието се залива с разбитите яйца, овкусени със сол и черен пипер.  Допича се за още 10 минути до готовност на яйцата.

редена запеканка с печени чушки и сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 11 693 times, 2 visits today)