Неотдавна се пошегувах с правилата за хапване на прясна риба. Днес, обаче, у нас поводите за празнуване са два – освен, че е празник на детето, ДНЕС се открива риболовния сезон и двата празника трябва да се почетат подобаващо! Аз само веднъж съм била свидетел какво означава „откриване на риболовния сезон“. То са цели ритуали. Хората са на палатки, едни веселби, едни песни, едни байряци… Весела работа!

Ако до сега не сте разбрали, нашият татко рано-рано тази сутрин тръгна да открива сезона в някой от язовирите. Наслука да му е! За сметка на това, днес ще ви го представя като гост-готвач :).

За тази рецепта ми говори от няколко дни. Видял я ето тук и тъй като обичаме да похапваме риби, рецептата беше одобрена без възражения. Признавам, че и мен ме сърбяха ръцете да се докопам до тигана, но когато Мъжът готви най-доброто, което Жената може да направи е да напусне полесражението и да не се мотае наоколо, раздавайки съвети.

Да уточня, че рибата на снимката е саворин. Една от любимите ми. Естествено, имахме и филе от хек, но по мое лично мнение, филетата бяха доста тънки и заради това се разпадаха при обработката и загубиха малко от външния си вид.

И сега продуктите за риба с маслен сос:
4 рибни филета (в оригинала е тилапия)
сол и пипер на вкус
2 с.л. зехтин,
2 с.л. масло
150 мл бяло сухо вино,
150 мл пилешки бульон
сокът на 1 лимон + още 1/2 лимон,
2 с.л. каперси (или 2 ситно нарязани кисели краставички)
2 малки люти чушлета – по желание,
2 с.л. масло,
1 с.л. пресен копър
2-3 скилидки чесън (това го добавихме по наш вкус)

Относно приготвянето, ще копирам инструкциите, както са дадени, защото съм абсолютно сигурна, че са спазени до последната запетайка.

Подсушаваме добре рибните филетата, посоляваме ги и ги поръсваме с бял пипер. Оставяме ги така да починат за 5-6 мин.

Загряваме маслото и зехтина в широк тиган. Овалваме рибните филета в брашното и изтупваме от излишното. Запържваме ги за 2-3 минути от всяка страна до златисто и ги изваждаме в чиния.

В останалата мазнина се запържва чесънчето за около минута (ето тук е съвсем мъъъъъъъъничкото отклонение).

Наливаме в тигана виното и го оставяме да покъкри за около 1-2 мин. Прибавяме пилешкия бульон, лимоновия сок, половината лимон и чушките, нарязани на кръгчета, и оставяме да къкрят до редуциране на соса наполовина.

Връщаме рибните филета в тигана, прибавяме каперсите и маслото и задушаваме под капак за 4-5 мин.

Сервираме рибата докато е топла, полята с 2-3 лъжици сос, няколко резена лимон и една люта чушка, и поръсена със ситно нарязания копър.

Хапнахме я, че и бутилка винце замина 🙂 Опитайте и вие! Няма да съжалявате!

 Саворин с маслен сос

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 821 times, 1 visits today)