В продължение на доста време моят свекър прави този рибен салам от скумрия. Невероятен майстор е на всевъзможни рибни деликатеси и гъделчета за душата. В последните две-три години обаче, основно се набляга на маринован чернокоп, както в нашата, така и в тяхната къща и аз иззех функциите на собствения си благоверен съпруг, който по принцип се занимава с рибите и мариноването им.

Съвсем откровено си признавам – много ми се хапваше рибен салам от скумрия и понеже не е голяма философИя – колко му е – набързичко спретнах рибите.

рибен-салам-от-скумрия-с-подправки

Тънката работа е почистването на рибата. Спазвайки инструкциите на свекър ми – рибата се почиства (разрязва) откъм гърба, така че коремната част да остане цяла. Ако не сте го правили преди, да ви кажа, че най-лесно скумрията се чисти, когато не е напълно размразена. Стои стегната и ножът влиза като в масло.

Що се отнася до главата и опашката на рибата, аз ги махам, но свекър ми понякога ги оставя и ги ползва за декорация при сервирането. В случай, че сте решили да оставите главата, внимавайте да почистите от хрилете.

Оттук нататък всичко е много лесно, защото на практика рибен салам от скумрия си е осолена риба, но с ароматни подправки. Единственото важно нещо е да се съобрази времето, в което рибата престоява в сол, а то ще зависи от големината.

Скумрия между 500 – 600 гр. аз осолявам за 18-20 часа. Едри скумрии около 700 грама могат да престоят в сол 24 часа.

Продуктите за рибен салам от скумрия:

  • скумрия 600+, желателно е да е по-едра, с тегло около 700 грама
  • 1 пакет едра сол
  • 2 скилидки чесън за всяка риба
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1/2 ч .л. индийско орехче
  • 1-2 дафинови листа
  • 1-2 зърна бахар

Приготвянето на рибен салам от скумрия:

Скумрията заравям в едра сол като съобразявам времето според грамажа на рибата. Изваждам от солта, измивам я, подсушавам с кърпа без власинки или с кухненска хартия и почиствам от по-едрите кости с пинсета. Почистването може да стане и преди осоляването, но по мое мнение почистването от кости е по-лесно след осоляването, защото месото на рибата вече се е стегнало. Прокаравам ръка по месото, за да усетя къде са костите и ги изваждам.

как-се-прави-рибен-салам-от-скумрия

Намазвам вътрешната страна със счукан чесън, поръсвам с подправките и с дафинов лист, който начупвам на ситно.

рибен-салам-солено-руло-от-риба

Завиването става в посока от опашката към главата. Аз пристягам с конец, но ако нямате конец – завийте на стегнато руло, а самото руло завийте в хартия за печене и захванете с ластичета или с нещо друго, което да държи формата.

салам-от-скумрия-рецепта

След като е овързан, завивам в хартия за печене и прибирам в хладилника за 6-7 дни да узрее.

салам-от-скумрия

Нарязвате си тънко-тънко, а останалото прибирате в камерата или във фризера и си вадите, когато решите. Хубавото е, че дори не се налага да размразявате рибния салам. Скумрията, особено по-едрата, е сравнително мазна риба и докато ги извадите от фризера, вече се е отпуснала.

 домашен-салам-от-скумрия

Не е нужно да казвам, че това е идеално мезе за водчица. Хапва се всякак – с лимон, без лимон, но задължително с филийка черен хляб.

 рибен-салам-от-скумрия-рецепта

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Бърза маринована хамсия

Маринован паламуд

Маринован чернокоп и маринован сафрид

Маринована сардина

Мариновано сирене

Домашна паприкована сланина

Домашно мезе от свински врат

Желиран свински език

Пастърма

Пастърма от пилешко филе

(Visited 7 990 times, 1 visits today)