Ще започна с това, че до скоро не хапвах тиквички, камо ли ризото с тиквички… Не ги обичах, все ми изглеждаха или мазни, или „сварени“ или нещо друго. Добре, че с годините поумняваме. Откакто взех да ги хапвам, разбрах колко много съм пропуснала. В днешното ризото исках да запазя хрупкавостта на тиквичките, да се „впишат“ в общата картина, но да не стане „тиквички с ориз“. А и да си призная, продължавам да не харесвам разварени тиквички.

И така продуктите за ризото с тиквички:

4-5 малки крехки тиквички (моите бяха съвсем бебета тиквички по 15-ина сантиметра. Ако са по-големички ще ви трябват една или две)
1 купичка нарязани сушени домати
2 стръка пресен чесън
3-4 стръка пресен лук
1 ч. ч. ориз
3 1/2 ч. ч. горещ бульон
50 гр. пармезан
3-4 с. л. зехтин

В 2 с. л. зехтин запържих тиквичките, нарязани на едри кубчета. Подчертавам думата запържих, защото на практика въпросното запържване е около 5-7 минути. Колкото да хванат коричка. Технологията на ризотото е добре известна и аз няма да се спирам подробно.

В отделен тиган (аз имам тиган с висок борд) запържих лука и чесъна, добавих ориза и след като стана „стъклен“ го залях с чаша горещ бульон. След като ориза пое водата добавих сушените домати и още чаша бульон. През цялото време си разбърквам ориза. След като пое и втората чаша, добавих тиквичките и още бульон докато ориза се свари напълно. Видя ми се доста плътен и далеч от консистенцията на ризото, затова добавих още бульон докато се получи тази кашкава консистенция, но без да се разварява ориза. Накрая добавих сиренето, поръсих с перца от пресен лук и сервирах.

Ризото с тиквички домати рецепта
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 4 626 times, 1 visits today)