Рогчета със сирене, ама като от едно време! Дааа, тия рогчета бяха наистина много вкусни. Имаше една фурна по пътя ми към училище и от всички наредени кифли, гевреци и какви ли не други закуски, окото ми все в рогчетата отиваше. До ден днешен предпочитам соленички печива и не ме изкушават ни кифли, ни мекици!

Преди време една дама ме помоли за рецепта за рогчета, но да са мекички, пръхкави – такива каквито бяха едно време. Аз обещах, но не бях доволна от резултатите от първата рецепта, която пробвах и започнаха експериментите с вида и количествата на продуктите, пропорциите, измесването на тестото, времето за втасване, оформянето – докато получа това, което искам.

Сега, след като рецептата е проверена, тествана за пръхкавост, масленост на тестото, хрупкавост на основата и най-важното – вкус, мога да кажа, че съм доволна от резултата и тези рогчета със сирене най-много се доближават до това, което търсех.

Вярно е, че храната създава, а и връща спомени и се надявам, че дамата, която ме побутна за тази рецепта ще бъде доволна и ще се върне назад във времето.

рогчета със сирене рецепта

Продуктите за 16 броя рогчета със сирене:

  • 500 г. брашно
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 7 г. суха мая (20 г. жива мая)
  • 120 мл. хладка вода
  • 2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
  • 150 г. разтопена мас
  • 30 мл. олио
  • 150 г. сирене

Приготвянето на рогчета със сирене:

В купа се смесват брашното, маята, солта, захарта и към тях се добавят течните съставки. В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите 20-30 мл. вода. Получава се много меко, маслено тесто.

Тестото се прехвърля върху плота и се измесва добре в продължение на 7-10 минути, докато стане гладко и лъскаво. Заради високото съдържание на мазнина структурата на тестото е много по-различна от тестото за питки, кифлички или хляб.

рецепта за рогчета със сирене стъпка по стъпка

Омесеното тесто се слага в купа, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втасва за 45 минути. За разлика от другите видове теста, които обичат по-топличко, околната температура за това тесто трябва да е около 24 градуса, отново заради мазнината. При по-висока температура, мазнината ще се топи и ще излиза.

Втасалото тесто се премесва, разрязва се на 16 равни части (разделете на 4 и всяка четвъртина още на 4).

Всяко парче се разточва елипсовидно с дебелина 3-4 мм. В единия край се поставя сиренето и се оформят рогчета.

Подреждат се в тава върху хартия за печене. Оставяйте разстояние между отделните рогчета, въпреки че не набухват много при печене.

Оформените рогчета се оставят да втасат за 35-40 минути. Преди печене се намазват със смес от жълтък и 1 с. л. прясно мляко.

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 15-17 минути. Фурната трябва да е добре загряла преди да сложите рогчетата. По-ниска температура ще разтопи мазнината и резултатът ще е много разочароващ.

домашни рогчета със сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 42 834 times, 1 visits today)