Днешното руло с шунка и кашкавал е на принципа „обери хладилник“. Неотдавна попаднах на дискусия относно правопис и грамотност, и поради свободната употреба и замяна на гласни в тази проста четирибуквена дума, ще започна рецептата с нещо, което за някого може и да е полезно. Как се пише: руло или роло?

Правилно е да се пише руло, мн.ч. рула. Думата е заета от френски – rouleau. Правописът на тази дума не бива да се смесва с правописа на ролка и ролери. (Източник). Всички, които са се сетили за английското ‘Roll“, моля обърнете се към правописния речник.

Използвах най-обикновеното тесто, с което правя пица и фокача, но направих половин доза. Давам продуктите за цяла доза, а всеки може да си забърка, колкото му е необходимо.

За тестото:

1 1/2 ч. ч. топла вода
20 г. мая от кубче (7 г. суха мая)
1 1/2  с. л. сол
4 с. л. зехтин
4 ч. ч. брашно (моята чаша е 130 гр, но не я пълних догоре)

За плънката:

шунка
кашкавал
маслини
печена чушка

За намазване

1 жълтък
1 ч. л. кисело мляко
1 ч. л. олио

Замесих тестото и го оставих да втасва за около час. Разточих на кора с дебелина около 0.5 см. Подредих шунката и изрязах неравните краища, така че да имам що-годе приличен правоъголник. Това, което трябва да кажа е, че ако тестото е много тънко ще се спука при печенето. Другото важно нещо е, че всички продукти за пълнежа е добре да се подсушат. Аз ползвах кухненска хартия, за да съм сигурна, че шунката, маслините и чушката са подсушени, доколкото е възможно. Все пак маслините са в саламура и излишната вода ще пречи на тестото.

рецепта руло със солена плънка

Завих рулото, като внимавах да не пробия тестото. Щеше да е по-лесно със сирене за сандвичи, защото то е по-меко и гъвкаво, но аз ползвах само наличности в хадилника. Оставих го 30-ина минути (колкото да направя мънички хлебчета от остатъците) и намазах със смес от жълтък, мляко и олио.

 

руло със солена плънка шунка кашкавал
Пекох 30 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса. Около 15-тата минута сложих отгоре фолио, за да не прегори коричката. Остатъците от тестото навих на кифличко-хлебчета. Това руло е най-бързо изяденото руло в историята на моята кухня, а кифличко-хлебчетата ще гарнират вечерята.

пухкави хлебчета
руло с шунка кашкавал и маслини

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 3 655 times, 1 visits today)