Салата от миди с червен лук е класика на всички класики и дори не знам защо до момента не е намерила място тук. Вярно е, че все опитвам да ви предложа нещо по-различно, манджичка, нещо по-така завъртяно, а и все си мисля, че всички знаят всичко и не си струва да отнемам от времето ви, за да четете как се прави салата. За щастие вие нееднократно сте ми доказвали, че греша, така че днес ви нося една от любимите ми летни салати, още повече че мидите са извадени от морето лично от Русев което, естествено, прави салатата още по-вкусна.

Знаете, че никога нищо не взимаш сам от морето. Взимаш само това, което морето ти дава. На нас морето ни даде една грамадна кофа с миди, част от които ще видите в днешната чиния, а другата част няма да видите 🙂 . А, да – и два литра миден бульон в камерата, който за мен е по-ценен даже от самите миди. Факт е, че когато купуваме миди те дават много по-малко количество бульон, отколкото мидите, извадени от морето и сготвени веднага. Богата работа!

Любителите на морски дарове знаят, че най-вкусните миди са тези, печени на тенекия. В градски условия няма как да напалиш огън на балкона, да метнеш мидите от кофата връз тенекията, водата да съска, да пуши, мидите да пукат и да изпускат сок, който да се изпарява и да разнася аромат… знам, че за много от вас това са безценни спомени от детството, но ако имате възможност, непременно опитайте миди на тенекия.

рецепта салата от миди червен лук

Връщам се на рецептата за салата от миди, преди да съм се отнесла.

Продуктите за салата от миди:

  • 150 г. ядки от миди (около 700-800 г. миди с черупки)
  • малка глава червен лук
  • копър
  • сок от половин лимон
  • 5-6 с. л. зехтин
  • щипка черен пипер

Приготвянето на салата от миди:

Мидите се почистват от мустачките, измиват се добре под течаща вода и се сваряват. Мидите се варят без вода. Слагате тенджерата на умерен огън и капака леко открехнат. Ако много засилите огъня и сте затворили плътно капака има опасност течността да изкипи. Времето за варене на мидите е много кратко, не повече от 10-ина минути – отворят ли се черупките – готови са. След като малко се охладят, сварените миди се почистват и бульонът се прецежда внимателно. Бульонът няма да ви трябва за тази салата, но е твърде ценен за да бъде изхвърлен в канала. Прелейте в шише и замразете. После ще си го ползвате за миди с ориз или рибена чорба.

Половината лук се нарязва на тънки полумесеци, а другата половина се нарязва ситно. Съвсем леко премачкайте лука с ръка и смесете с мидите. Добавете копър и разбъркайте. Лимоновия сок, зехтина и черния пипер смесете в бурканче и разтръскайте за да се смесят добре. Залейте мидите, разбъркайте и сервирайте.

Нищо и никакво, но тоооолкова вкусно! Дори не е нужно да казвам, че добре изстудено питие и добра компания са най-добрият комплимент за тази салата.

миди салата рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 16 339 times, 1 visits today)