Салата с гриловани праскови, айсберг и сирене горгонзола се появява в резултат на любезната покана на Лидл България, а идеята за Grill fest намирам за чудесна.

Дотук всичко добре, но когато един усмихнат младеж позвъни на вратата и ми достави продуктите, предизвикателството стана трудно, защото идеите ми заподскачаха като пуканки… как да направя само една единствена салата след като имам продукти поне за шест различни салати?

А! На всичкото отгоре младежът трябвало и снимка да ми направи, а аз в този момент майсторя торта и съм оплескана с шоколад до ушите. Добре, че имаше чувство за хумор и търпение да ме изчака да си измия лицето, да скоча в някакви дрехи, неомазани с крем, шоколад и други подобни, че да си направи снимката човекът!

салата с гриловани праскови чери домати

Знаете, че добрата организация е от изключителна важност и като добре организиран човек, веднага съставих списък, проведох анкета сред домашните, теглих чоп и накрая се доверих на инстинкта си. Така де, добре че случайността (в ролята на изтегленото листче) и личните ми вкусове съвпаднаха и така част от продуктите ще видите в тази салата, а и останалите  варианти няма да ви бъдат спестени, но всяко нещо по реда и с времето си.

Ние често печем мръвчици на скарата и когато сме навън, то си е цял ритуал, придружен с обичайната суматоха по натоварване на въглища, разпалки, бири, салати, десерт (ако съм приготвила), маринованите мръвчици и цялата галимация, която е добре позната на всички. Наясно сте, че в момента на паркирането заваляват въпроси – Къде е това, къде е онова, ама как можахме да забравим еди-кое-си и настава още по-голям смях. Ето сега списъка на продуктите за тази чудна салата с гриловани праскови, айсберг и сирене горгонзола. Препишете си, мушнете го в джоба, а оттам нататък е лесна работа. Количествата всеки може да си нагласи по свой вкус и според компанията.

Трябват ви:

  • салата айсберг
  • праскова
  • чери домати
  • червен лук
  • ядки (кедрови, кашу или орехи)
  • листа прясна мента
  • сол, черен пипер, зехтин и 100 мл. балсамов оцет
  • 1 с. л. захар

Приготвянето:

Предварителна подготовка за тази салата изискват ядките и балсамовият оцет. Ядките се запичат в сух тиган и се оставят да изстинат. Балсамовият оцет и захарта се сваряват докато течността остане наполовина. След като изстине се съхранява на хладно, но количеството е малко. Може да си направите по-голямо количество и да си ползвате за овкусяване и на други салати.

Прасковата се нарязва на 8 парчета. Намазват се с олио и се запичат на грил, докато получат резки. Отнема съвсем кратко време, колкото да притичате да си отворите виното. Извадете парченцата в чиния докато подготвите салатата.

Нарежете или накъсайте айсберга, нарежете чери домати, червен лук на тънки полумесеци и комбинирайте всички съставки в плато. Овкусете с малко сол (горгонзолата е солена, не си отпускайте ръката със солта) и черен пипер. Подредете прасковите, поръсете с ядките, накъсайте листа мента и полейте с малко зехтин и балсамовата редукция.

Докато вие се занимавате със салатата, домашният ви Майстор Грил ще е готов с месцата, всички могат дружно да седнат около масата и да си прекрат незабравимо! Ние направихме точно това! Направете го и вие!

салата с гриловани праскови айсберг и горгонзола рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Видове топчета от сирене

Гуакамоле

Руло от тиквички и крема сирене

Кьопоолу по селски

Патладжан с домати и моцарела

Пъстра зимна салата

Салата Домати под шуба

Салата Коб

Салата Мимоза

Салата от миди

Салата от чорбаджийски чушки

Салата Пролетен морков от крема сирене

Салата с авокадо и айсберг

Салата с авокадо и скариди

Салата с киноа и риба тон

Салата с печен патладжан и тиквички

Салата с печени чушки

Салата с риба тон и авокадо

Солени тарталети с яйце и сирене

Хусарска салата

Яйца Мимоза с пастет от сирене

Яйчен пастет

(Visited 1 610 times, 1 visits today)