Точно тези сарми с лапад не са постни. Никак даже. Сега му е времето да се хапне нещо по-лекичко, по-разтоварващо, че по празници софрите са по-сериозни. Ние обаче, сме сериозни хора, особено когато става въпрос за храна! Постните, иначе казано – безмесни манджи не са на особена почит сред домашните, а и тези сарми с листа от лапад правя в много малко количество, защото децата ги отбягват упорито.

А лапад да искаш! Изобилно има и в градината на мама и в селото на свекърва ми. Нека! Колкото можем – ще похапнем, но и доста влиза във фризера, въпреки че ме избива на смях като помисля, че още през Април започвам да подготвям зимнината.

Връщам се на сармите с лапад. Рецептата е… всъщност то няма и кой знае каква рецепта. Няма нито точни мерки, нито пък е фатално, ако оризът дойде с 50 грама повече.

Ето продуктите:

  • 30-ина листа от лапад
  • 300-350 г. кайма
  • 100-ина грама ориз
  • сол, черен пипер, кимион, чубрица – на вкус
  • 1-2 стръка гьозум

Почиствам листата на лапада от дръжките, като на по-едрите листа изрязвам дебелата част на дръжката, като внимавам листото да остане цяло.

Измивам ги и ги топвам във вряща вода по 5-6 листа. Държа ги във водата по 20-ина секунди. Не ги чакам да си сменят цвета, а само да станат гъвкави. Изваждам ги в тавичка и оставям да поизстинат малко, колкото да мога да навивам сармички.

Омесвам каймата с подправките и ориза. Гьозума може да се накълца на ситно и да се добави към каймата или стръкчетата да се пуснат в тенджерката. Аз не запържвам каймата, когато правя сарми, независимо дали са лозови, зелеви или с други зелении.

Завивам сармите с листа от лапад като слагам плънката в широката част на листото и навивам по посока на върха му. Подреждам в тенджерка и заливам с вода, колкото да ги покрие. Добавям сол на вкус (1-2 щипки), 1-2 с. л. олио и притискам с чинийка, за да не „плуват“ сармите. Размерът на тенджерата ще зависи само и единствено от количеството сарми. Аз имам една специална мъничка тенджерка за малки количества, която ползвам за тези сарми.

Варенето на сармите с листа от лапад е на много тих огън. Дори не ги оставям да заврят. В момента на завирането, намалям огъня и ги оставям да къкрят кротичко около 35-40 минути. Ако искам да имат лек загар, готовите сармички подреждам в огнеупорен съд и запичам на грил реотана за няколко минути.

 сарми-с-лапад-идеи-с-лапад

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 4 054 times, 1 visits today)