Свински уши на скара, без съмнение, са сериозно мезе за сериозни хора. Всепризнатата столица на свинските уши на скара е Стара Загора и аз тайничко им завиждам на Заралии, защото превъзходно приготвени уши на скара се предлагат почти във всички заведения в града. Испектирала съм лично немалък брой места и навсякъде се представят отлично.

За жалост последният ми опит да хапна ушенца на скара в заведение в Бургас беше катастрофален. Представете си  – все едно бяха нарязали на дядо ми цървулите, залети с на баба ми запръжката за боб, а накрая ми обясниха как от съседната маса нямало възражения, а те били поръчали същите уши. Аз, обаче, имах куп възражения! Поръчката беше върната на готвача да си троши зъбите, а аз се зарекох, че или ще си правя свински уши на скара у дома или ще ги ям в Стара Загора. Там поне няма грешка!

Свински уши на скара приготвям предимно през студените месеци, заради разнообразието на разни морски неща, които ядем през лятото, но почти никога не стигат до снимка. Ето сега, чудни свински ушета на скара, приготвени посред лято, снимани набързо преди да бъдат похапнати с голямо удоволствие от фамилията.

Та така, чест и почитания на Стара Загора и майсторите на ушички, които са по-добри от майсторите в Бургас (и никак не ми е приятно да го призная! 🙂 )

Продуктите:

  • 2 бр. свински уши (може и повече, че много е пивко тва мезе)
  • 1 ч. л. сол
  • 7-8 зърна черен пипер
  • соев сос
  • червен лук (може и бял, но червеният е с по-мек вкус)
  • лимон, магданоз
  • мерудия (шарена сол) за поръсване

Приготвянето:

Започваме с най-важния въпрос – колко време се варят свинските уши? От опит мога да кажа, че отнема поне 35-45 минути. Случвало се е да се позалисам и да ги сваря малко повечко, но после лепнат по скарата. Свинските уши се варят в подсолена вода. Аз добавям зърна черен пипер, понякога един дафинов лист. Не е задължително, така че може да пропуснете ароматиките, но на нас ни харесва.

Ушите се изваждат в тава и след като малко изстинат, колкото да може да се пипа, се нарязват на ленти, а дебелата част на парчета с дебелина около 1 сантиметър.

свински уши на скара със соев сос и лук

Скарата трябва да е загрята много добре. Аз винаги минавам по реотаните с парченце сланина преди да метна ушетата на скарата. Пекат се от двете страни до готовност. Тънките части стават доста бързо, но по по-дебеличките, които имат и мазнина, искат време да се препекат добре.

Изваждам ги в тенджера, поливам със соев сос и затварям с капак. После леко разклащам тенджерата, така че соса да попие навсякъде в ушетата.

Готовите свински уши на скара се нарязват на тънки ленти или на хапки, наръсват се с шарена сол, червен лук и магданоз.

Бирата и червеното вино са им първи приятели на тия ушета. Всеки си има вкус, разбира се, но с лимонада не вървят!

Случвало се е да приготвям свинските уши по обяд, а да сервирам вечер. Просто ги нарязвам, връщам в тенджерката при соса, а вечерта затоплям и сервирам. Да си знаете, че може предварително до си подготвите свински уши на скара и като ви дойдат гости – хоп, заповядайте, мили гости!

свински уши на скара с червен лук

 

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 39 899 times, 1 visits today)