Както се казва – пред шкембето всички са равни! Дали ще е чорба или в случая свинско (телешко) шкембе на фурна, то е над всички и всеки. Ако не вярвате, че е живото-спасяващо – питайте мъжете. Те са наясно. Или поне повечето от тях. Шкембето е като качамака. Или го обичаш или го мразиш. Няма горе-долу.

Четящите този сайт са предимно жени, но ако поне веднъж не сте осъмвали пред купичка димяща шкембе чорба след бурна вечер с танци, кикот и лудуване, това е едно от нещата, които веднага трябва  да влязат в списъка ви „100 неща, които трябва да направя“.

Професори, интелектуалци, докери и лекари – всички ще ви кажат едно и също за шкембето. Да, те ще говорят за чорбата. Мъже са все пак. Това е всесезонно и универсално ядене. Лете, зиме – бурните нощи по традиция завършват с шкембе.

Сега за днешната рецепта. Когато за пръв път ядох това шкембе на фурна, то беше приготвено от колега на мъжа ми. Толкова много ми хареса, че не можах да се спра :).  Простичко, но толкова вкусно ястие, как да се спре човек? Ще кажете – че какво толкова – шкембе! Не е някое изфинено ястие! Като опитате – ще разберете!

свинско телешко шкембе на фурна рецепта

Продуктите за шкембе на фурна:

  • 500 г. шкембе, свинско или телешко
  • 5-6 гъби
  • 1 по-големичка глава лук (или 1 връзка пресен)
  • 2 скилидки чесън (2-3 стръка пресен)
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 150 мл. вино (според предпочитанията – бяло или червено)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • кашкавал за поръсване
  • сол, черен пипер, чубрица – на вкус

Приготвянето:

Започваме, естествено, със шкембето. Иска си варене, няма какво да се лъжем. Дори полуготовото иска час и половина, че дори два, да ври кротко. Ако е някое замразено, готово за консумация – още по-добре.

Всички зеленчуци – гъби, лук, чесън, запържвам докато омекнат и наливам виното да се позадушат. Веднага добавям свареното (нарязано на изискани парченца) шкембе, така че и то да може да поеме от аромата на виното. Ако течността се изпари добавям 1 каф. чашка вода. Добавям доматеното пюре и подправките.

Прехвърлям всичко в тавичка и запичам на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути. Добавям кашкавала и запичам още 10 минути.

Сега, на снимката ще видите порция, която оставих да изстине. Обаче, това шкембе на фурна се хапва топло. То има разкошно сосче и въобще, за любителите на шкембето, си е един малък разкош! И студено става, ама не е същото.

 

свинско шкембе на фурна

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 13 126 times, 1 visits today)